Potęgowanie z użyciem wzoru skróconego mnożenia
tureas: (a+b+1)2
Jak to rozwiązać? Mam wskazówkę do zadania: sumę trzech składników a + b + 1 możemy potraktować
jako sumę dwóch składników (a + b) + 1 i skorzystać z wzoru skróconego mnożenia na kwadrat
sumy.
Wynik powinien wyjść taki:
a2 + b2 + 2ab + 2a + 2b + 1
Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać?
16 sie 12:22
Aga1.: [(a+b)+1]2=(a+b)2+2*(a+b)*1+12=
dokończ
16 sie 12:24
tureas: a
2 + 2ab + b
2 + 2a + 2b + 1.
Dzięki, tylko nie rozumiem skąd się wzięło 2*(a +b)*1
16 sie 12:28
Aga1.: Wzór skróconego mnożenia.
(A+B)2=A2+2*A*B+B2,
ale A=a+b, B=1
16 sie 12:32
tureas: Dzięki Wielkie
16 sie 12:40
Patryk: można tez zrobić podstawienie t=(a+b) ale to i tak na jedno wyjdzie
(a+b+1)2=(t+1)2=t2+2t+1=(a+b)2+2(a+b)+1
16 sie 15:16
Piotr 10: Albo użyć wzoru:
(a+b+c)2=a2+b2+c2+2ab+2ac+2bc
(a+b+1)2=a2+b2+1=2ab++2a+2b=a2+b2+2ab+2a+2b+1
16 sie 16:02
Mila:
(a+b+1)2=(a+b+1)*(a+b+1) mnożysz każdy wyraz z każdym
16 sie 16:05