parametr m jest styczny do osi x ...
AGA: Oblicz ,dla jakich wartosci parametru m jest styczny do osi x okrag o rownaniu:
(x−4)∧2 + (y−3)∧2 =m∧2
Prosze pomozcie mi z tym zadaniem , bo sama nie dam sobie radz , nie wiem nawet jak zaczac...
16 sie 10:54
Piotr 10: Policz może odległość środka okręgu od prostej y=0. A odległość od tej prostej będzie to
promień okręgu. Oraz przyjmij, że m>0. Tak mi się wydaje
16 sie 10:58
asdf: jak wygląda wzór ogólny na okrąg? (chodzi o środek okręgu i jego promień), spróbuj naszkicować
jak powinno to wyglądać na osi wspolrzednych.
16 sie 10:58
Piotr 10: asdf dobrze myślę czy nie? Możesz sprawdzić?
16 sie 11:00
asdf: tak
16 sie 13:54
Mila:

I)
r=3
3
2=m
2
m=3 lub m=−3
II sposób:
y=0 i Δ=0
(x−4)∧2 + (0−3)∧2 =m∧2
16 sie 21:41