Funkcja f określona jest wzorem f(x)=p{3}x+p{6}
kamczatka: Funkcja f określona jest wzorem f(x)=
√3x+
√6
| | 2√3−3√2 | |
Sprawdź czy liczba f( |
| ) jest wymierna |
| | 3 | |
Nie wychodzi mi powinno wyjść 2,a mi wychodzi takie coś:
3
√3(2
√3−3
√2) + 3
√12 = 18 − 9
√6 +3
√2 = 3(6−3
√6+
√2)
15 sie 21:22
15 sie 21:34
Eta:
Hej
kamczatka Nic nie można
mnożyć przez 3
| | √3(2√3−3√2)+ 3*√6 | |
...= |
| =...... dokończ |
| | 3 | |
15 sie 21:35
Eta:
15 sie 21:36
15 sie 21:41
kamczatka: czemu nie można mnożyć przez 3 ? A skąd tam 3*√6 ? Skąd ta 3
15 sie 21:41
Eta:
√6 sprowadzony do wspólnego mianownika
3
| a | | a | | 3b | | a+3b | |
| +b= |
| + |
| = |
| |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
15 sie 21:45
kamczatka : matko i córko a weź to pomnóż zobaczymy co wyjdzie
15 sie 21:45
kamczatka: bezendu znów się kamuflujesz moim nickiem
15 sie 21:57
bezendu:
muszę Cię zmartwić ale tym razem to nie ja
15 sie 21:58
kamczatka: i co ja teraz zrobię
15 sie 21:59
bezendu: a co chodzi ?
15 sie 22:00
kamczatka: ktoś używa mojego nicku
15 sie 22:08
bezendu: no to zarezerwuj go sobie ? w czym problem ?
15 sie 22:11
kamczatka: A jak go można zarezerwować ?
15 sie 22:14
bezendu:
weź farbę (jaki kolor chcesz), umocz palec w tej farbie i tam gdzie wyświetla się nick przejedź
tym palcem
15 sie 22:17
Eta:
mądralo
15 sie 22:20
bezendu:
15 sie 22:20
Eta:
@
kamczatka
Po lewej stronie na samym dole
Twój nick kliknij i rezerwuj
15 sie 22:22
kamczatka: Teraz to jest już mój nick

I na dodatek jestem kolorowy.
15 sie 22:23
bezendu:
15 sie 22:23
kamczatka:
15 sie 22:27
bezendu: Moja wskazówka pomogła ?
15 sie 22:29
kamczatka: Tak.
15 sie 22:31
Eta:
15 sie 22:53
kamczatka: w sumie to nadal nie wiem czemu nie można przez 3 przemnożyć. Przecież wtedy 3 w mianownika się
skraca a √3 i √6 się wymnaża.
16 sie 10:58