funkcje
zadanie: | | 1 | |
[x+ |
| ], czyli czesc calkowita liczby rzeczywistej |
| | 2 | |
dobrze?
15 sie 21:04
Eta:
dobrze
15 sie 21:06
zadanie: dziekuje
15 sie 21:17
Eta:
15 sie 21:17
zadanie: a teraz mam pytanie
| | 1 | |
jak narysowac wykes tej funkcji f(x)=I[x+ |
| ]−xI ? |
| | 2 | |
15 sie 21:19
zadanie: co mam po kolei rysowac?
15 sie 21:43
15 sie 22:01
Mila:
Rozważ wartości funkcji w przedziale , zauważysz pewną prawidłowość.
<−1,1>
dla argumentów
| | 1 | |
f(−1)=|[−1+ |
| ]−(−1)|=|−1+1|=0 itd |
| | 2 | |
16 sie 00:51
16 sie 14:42
16 sie 14:49
zadanie: jest symetryczna wzgledem osi OY
16 sie 14:55
zadanie:
16 sie 15:00
zadanie: czy o to chodzilo?
16 sie 15:43
Mila:

No to po kolei:
Liczymy:
| | 5 | | 5 | | 1 | | 5 | | 1 | |
f(− |
| )=| [− |
| + |
| ]−( |
| ))|= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
f(− |
| )=|[− |
| + |
| ]− |
| |= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Itd
| | 1 | |
wykres f(x)=[x+ |
| ]−x] będzie na drugim wpisie, poczekam trochę na ewentualny Twój |
| | 2 | |
wykres.
16 sie 15:54
zadanie:

wydaje mi sie, ze to bedzie tak:
ladniej nie umiem
16 sie 16:58
zadanie: poczekam na sprawdzenie
16 sie 16:59
Mila:

Dobrze.
Narysuję z jednostkami.
Narysuj wykres
f(x)=[x+2]
16 sie 17:21
zadanie:

wydaje mi sie, ze bedzie tak
16 sie 18:39
zadanie: | | 1 | |
majac wykres funkcji f(x)=I[x+ |
| ]−xI jak narysowac wykres funkcji f1(x)=f(2x)? na |
| | 2 | |
poczatek chcialbym zapisac wzor tej funkcji f
1(x).
| | 1 | |
f1(x)=I[2x+ |
| ]−2xI czy dobrze jest on zapisany? |
| | 2 | |
16 sie 18:43
Mila: Wyglada dobrze
Układ wsp. możesz rysować klikając na ikonkę pod elipsą.
16 sie 18:43
Mila:
Do 18:43
"Zagęszczony " .
Analogia sin(x) i sin(2x).
16 sie 18:54
zadanie: | | 1 | |
to chyba bedzie tak: f1(x)=I2([x+ |
| ]−x)I=I[2x+1]−2xI ? |
| | 2 | |
16 sie 19:09
Mila:
| | 1 | |
f(2x)=g(x)=|[2x+ |
| ]−2x| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
g( |
| )=|[2* |
| + |
| ]−2* |
| |=|1− |
| |= |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | |
g( |
| )=|[2* |
| + |
| ]−2* |
| |=|[ |
| ]−1|=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Krzywo wyszło, ale chyba wiesz o co chodzi.
Zaraz usunę ten wykres.
16 sie 19:33
16 sie 21:07
zadanie: czyli jezeli jest f(2x) to za x wstawiam 2x tak?
16 sie 21:07
Mila: Tak.
Rysowałes wykresy?
| | 1 | |
sin(2x), cos(2x), sin (3x), sin ( |
| x) |
| | 2 | |
16 sie 21:11
zadanie: tak
| | 1 | |
jak jest 2x to wykres staje sie wezszy a |
| x to wykres staje sie szerszy |
| | 2 | |
16 sie 21:13
Mila:
16 sie 21:16
zadanie: | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f2(x)=f( |
| x) czyli za x wstawiam |
| ; f2(x)=I[ |
| x+ |
| ]− |
| xI |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
f3(x)=2f(x); f3(x)=2I[x+ |
| ]−xI |
| | 2 | |
dobrze?
16 sie 21:17
Mila: Zgadza się.
16 sie 21:43
zadanie: | | 1 | | 1 | |
a jak bedzie f4(x)=f(x+ |
| ) to za x mam wstawic x+ |
| czyli |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 3 | | 1 | |
f4(x)=I[x+ |
| + |
| ]−( x+ |
| )I=I[x+ |
| ]−x− |
| I |
| | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| | 1 | |
f5(x)=5f(x)+3x; f5(x)=5I[x+ |
| ]−xI+3x |
| | 2 | |
a czy te przyklady sa dobrze?
16 sie 22:06
Mila:
Tak.
16 sie 22:17
zadanie: dziekuje
16 sie 22:40
zadanie: chcialbym jeszcze zapytac bo sie tak zastanawiam jak mam napisac wzor funkcji f
1(x)=f(2x) to
| | 1 | |
dlaczego nie moge napisac f1(x)=I[2x+1]−2xI tylko f1(x)=I2x+ |
| ]−2xI ? |
| | 2 | |
17 sie 10:16
zadanie: ?
17 sie 23:05
Mila:
f(2x) oznacza, że za argument wstawiasz 2x.
17 sie 23:11
zadanie: ok
dziekuje
17 sie 23:33
zadanie: funkcja nierosnaca, niemalejaca to inaczej stala?
17 sie 23:34
18 sie 00:00
zadanie: zapytalem dlatego, ze robilem takie zadanie, w ktorym trzeba bylo okreslic czy funkcja jest
parzysta, nieparzysta, monotoniczna.
i np. y=5 jest to funkcja parzysta i stala a w odp. bylo, ze jest to funkcja parzysta,
nierosnaca, niemalejaca. dlatego zapytalem sie czy jezeli funkcja jest nierosnaca, niemalejaca
to czy oznacza to, ze jest stala.no bo tak mozna wywnioskowac.
18 sie 12:01
Aga1.:

Oto przykładowy wykres funkcji nierosnącej.
Nierosnąca tzn. malejąca lub stała.
18 sie 12:29
zadanie: no tak ale jak jest niemalejaca i nierosnaca to znaczy, ze jest stala?
18 sie 12:57
zadanie: ?
18 sie 18:18
18 sie 18:36
zadanie: ok
dziekuje
18 sie 19:15
zadanie: funkcja rosnaca badz malejaca ma dokladnie 1 rozwiazanie
i w rownaniu typu √x7+x+7=3 a wlasciwie w rozwiazaniu jest taki komentarz, ze funkcja
x7+x+7 jest rosnaca czyli ma jedno rozwiazanie x=1. ale skad mam wiedziec, ze ta funkcja jest
rosnaca?
18 sie 19:18
Mila:
Źle to przepisałeś, co to znaczy ,że funkcja ma jedno rozwiązanie?
Może jedno miejsce zerowe?
Równanie ma jedno rozwiązanie.
Pochodna funkcji pod pierwiastkiem
f'(x)=x6+1>0 ⇔funkcja jest rosnąca dla x∊R
18 sie 20:03
Mila: Zbadaj z definicji, że funkcja jest rosnąca.
18 sie 20:56
zadanie: f(x)=x7+x+7
x1−x2<0
f(x1)−f(x2)=x17+x1+7−x27−x2−7=x17−x27+x1−x2=
=(x1−x2)(x16+x15x2+x14x22+x13x23+x12x24+x1x25+x26)+(x1−x2)
wyrazenie x1−x2<0 a wyrazenie
(x16+x15x2+x14x22+x13x23+x12x24+x1x25+x26) jaki ma znak?
18 sie 22:12
Mila:
Może tak.
x1<x2
to
x17<x27
Nieparzysta potęga nie zmienia znaku potęgowanej liczby.
18 sie 22:54
zadanie: f(x1)−f(x2)=(x17−x27)+(x1−x2)
oba te wyrazenia sa mniejsze od zera wiec f(x1)−f(x2)<0 stad ta funkcja jest rosnaca dobrze?
19 sie 16:41
zadanie: ?
19 sie 17:07
Mila:
19 sie 20:16