znajdź tg kata BAD
Paula: W trójkącie równobocznym abc na boku bc obrano punkt d taki. że stosunek pola trójkąta abd do
pola trójkąta adc wynosi 2/5. Oblicz:
a. stosunek długości odcinka BD do długości odcinka CD (ten podpunkt zrobiłam, wyszło 2/5)
b. tg kąta BAD
W podpunkcie b myślałam o przedstawieniu sin i cos BAD za pomocą a (moje oznaczenie boku dużego
trójkąta) korzystając z twierdzenia cosinusów. W moim założeniu a skróciłoby się po
podstawieniu do wzoru tgα=sinα/cosα jednak nie dokończyłam bo wychodziły brzydkie działania.
Jest jakis inny sposób na to zadanie?
15 sie 19:10
pigor: ... , innego sposobu niż z tw. cosinusów nie widzę,
a wychodzi mi kolejno :
AD=
√39k i sin(∡BAD)=
113√13 ⇒ tg(∡BAD)=
16√3 . ...
15 sie 20:07
pigor: ..., gdzie AD z tw. cosinusów, a sin(∡BAD) z tw. sinusów ...
15 sie 20:17
Saizou :

2P
ACD=5P
ABD
| | 1 | | 1 | |
2* |
| *a*(a−2x)*sin60=5* |
| *2x*a*sin60 |
| | 2 | | 2 | |
2a(a−2x)=10ax
| 2x | | 2a | | 2 | |
| = |
| = |
| →10x=2a−4x→14x=2a→a=7x |
| a−2x | | 5a | | 5 | |
| | x√3 | | x√3 | | x√3 | | √3 | |
tgα= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | a−x | | 7x−x | | 6x | | 6 | |
15 sie 20:17
Paula: Dzięki bardzo za pomoc
15 sie 21:41