Wielomian trzeciego stopnia, pierwiastki.
Winik: Hej, pomóżcie rozwiązać taki wielomian, krok po kroku co i jak bo ja chyba cofnąłem się w
rozwoju

r
3 + 2*r
2 −11*r − 12 = 0
15 sie 17:19
Trivial:
"działa" pierwiastek r = −1.
1 2 −11 −12
−1 −1 −1 12
1 1 −12 0
(r+1)(r
2+r−12) = 0
Teraz sobie poradzisz.
15 sie 17:26
bezendu:
r3+2r2−11r−12=0
wypisujesz sobie kandydatów na pierwiastki
u nas W(−1)=0
1 2 −11 −12
−1 1 1 −12 0
w(x)=(x+1)(x2−x−12)
dalej już chyba potrafisz ?
15 sie 17:29
Trivial: Cześć,
bezendu. Masz literówkę w wyniku.
15 sie 17:40
bezendu:
Cześć

racja (x+1)(x
2+x−12)
15 sie 17:41
Winik: Dzięki! Czyli chodzi o to żeby próbować 'namierzyć' niewiadomą?
Chwila otępienia, która momentami doprowadzała mnie na skraj załamania! Dzięki wielkie!
15 sie 17:41
Trivial:
Są wzory na pierwiastki wielomianów trzeciego stopnia (a nawet czwartego), ale są
niepraktyczne. Dużo łatwiej 'namierzyć' jedno rozwiązanie, a resztę doliczyć.
Jeżeli 'namierzanie' nie jest trywialne, ale współczynniki wielomianu są całkowite, to można
skorzystać z twierdzenia o wymiernych pierwiastkach wielomianu, wyznaczyć kandydatów i po
kolei sprawdzać czy któryś jest rozwiązaniem.
Przykładowo:
r
3 + 2r
2 − 11r − 12 = 0
Zbiór kandydatów na wymierne pierwiastki to:
| | d12 | |
{ |
| : d12|12, d1|1} = { ±1, ±2, ±3, ±4, ±6, ±12 } |
| | d1 | |
15 sie 17:48
15 sie 17:57
15 sie 17:57
Trivial: asdf, mówiłem, że niepraktyczne.
15 sie 17:59
asdf: uczą tych wzorów gdziekolwiek?
15 sie 18:01
Basia: niepraktyczne i dlatego stosuje się je dopiero wtedy gdy nie ma innego wyjścia, czyli wtedy gdy
wielomian nie ma pierwiastków wymiernych
chociaż oczywiście można i równanie x
3+8 = 0 przy ich pomocy rozwiązać
nie ma zakazu
15 sie 18:02
Trivial: Pewnie gdzieś uczą, ale moim zdaniem nie są one przydatne, bo dostaje się rozwiązanie z
zagnieżdżonym użyciem pierwiastków.
15 sie 18:03
asdf: Trivial, jak praktyka?
15 sie 18:03
Trivial: Dobrze.
15 sie 18:04
Basia: co przez to rozumiesz Trivial ?
one pozwalają dokładnie wyznaczyć pierwiastki niewymierne
dokładnie i wprost, tylko liczenia strasznie dużo
15 sie 18:05
asdf: ja od dzisiaj ruszam programowanie

juz chyba czas
15 sie 18:05
Trivial:
Basiu, jeśli potrzebne jest rozwiązanie dokładne, to rzeczywiście te wzory są
przydatne. Tylko kto potrzebuje tych dokładnych rozwiązań? Dużo prościej policzyć
rozwiązanie przybliżone (z dowolną dokładnością).
15 sie 18:08
Trivial: asdf, co będziesz programował? Pralki?
15 sie 18:09
Basia: niektórzy potrzebują, ale ja tych wzorów wcale nie polecam
chciałam tylko wiedzieć co rozumiesz przez:
rozwiązanie z zagnieżdżonym użyciem pierwiastków
15 sie 18:11
15 sie 18:14
Basia: zupełnie inaczej ten zapis zrozumiałam, a tak głupio, że musiałam zapytać co masz na myśli
Ty myślałeś o √... pod √...., a ja o "zagnieżdżonych pierwiastkach wielomianu"
i nie mogłam ani rusz pojąć "co to za zwierzę"
teraz wszystko jasne; tak; tego typu są te wyniki
15 sie 18:22
Trivial: Przyznam się, że nie słyszałem o "zagnieżdżonych pierwiastkach wielomianu".
15 sie 18:25
Basia: pewnie nikt nie słyszał
15 sie 18:32
asdf: @Trivial
nie tylko pralki
15 sie 20:47