pomoc
pit: Proszę o pomoc w całce ∫(x2+2x+3)sinx dx
15 sie 17:17
Patryk: e−trapez
15 sie 17:38
Patryk: pomnóż sinx przez ten nawias ,potem masz jedna całkę prosta i dwie przez części
15 sie 17:39
asdf: I1 = ∫x2*sinxdx = ...
I2 = ∫2xsinxdx = ...
I3 = ∫3sinxdx = ...
... = I1 + I2 + I 3 + C
15 sie 17:40
Basia:
można też od razu przez części
f = x2+2x+3 f' = 2x+2
g' = sinx g = −cosx
J = −(x2+2x+3)*cosx + ∫(2x+2)*cosx dx
f = 2x+2 f' = 2
g' = cosx g = sinx
J = −(x2+2x+3)*cosx + (2x+2)*sinx − ∫2sinx dx =
−(x2+2x+3)*cosx + (2x+2)*sinx − 2*(−cosx) + C =
−(x2+2x+3)*cosx + (2x+2)*sinx + 2cosx + C =
−(x2+2x+1)*cosx + 2(x+1)*sinx + C =
−(x+1)2*cosx + 2(x+1)*sinx + C
15 sie 17:52
Trivial:
Polecam szybkie całkowanie przez części.
x2+2x+3 sinx
−(2x+2) −cosx
2 −sinx
0 cosx
Mnożymy na skos ↘ i sumujemy:
∫(x2+2x+3)sinx dx = −(x2+2x+3)cosx + (2x+2)sinx + 2cosx + c
= −(x+1)2cosx + 2*(x+1)sinx + c.
15 sie 17:57
pit: Dziękuję bardzo
15 sie 18:46
pit: nie wiem dla czego ale ja mam w odp wynik −x2cosx−2xcosx+2xsinx−cosx+2sin+C
15 sie 18:51
Trivial: wynik jest taki sam, tyle że wszystko jest wymnożone.
15 sie 18:54
Basia:
−x2*cosx − 2x*cosx + 2x*sinx − cosx + 2sinx + C =
−(x2+2x+1)*cosx + 2(x+1)sinx + C =
−(x+1)2*cosx + 2(x+1)*sinx + C
15 sie 18:54
pit: ok dzięki
15 sie 19:05