Punkt M=(2,-6) należy do wykresu funkcji f(x)=ax+4. Znajdź miejsce zerowe funkcj
kamczatka: Punkt M=(2,−6) należy do wykresu funkcji f(x)=ax+4. Znajdź miejsce zerowe funkcji f.
15 sie 16:46
Basia: najpierw wyznacz a; wiesz jak ?
15 sie 16:48
use: Każdy punkt ma współrzędne zapisywane tak (x,y) [ na pierwszym miejscu jest wspolrzedna iksa a
na drugim igreka]
Wiec jezeli mamy funkcje y=ax+4 i punkt M=(2,−6) ktory nalezy do tego wykresu czyli
−6=2a+4 ( po prostu za iksa podstawiasz pierwsza wspolrzedna a za y drugą )
....
15 sie 16:50
kamczatka: a= −5
i teraz:
0= −5x+4
5x=4 /:5
x=0,8
15 sie 16:53
bezendu:

2a+4=−6
2a=−10
a=−5
−5x+4=0
−5x=−4
15 sie 16:56