wektorki
Piotrek: Wiadomo ze (wektor |a|=2), (wektor |b|=3) oraz iloczny skalarny wektorow a i b jest rowny −4
oblicz (wektor a + 2* wektor b)
jak to ugryzc prosze o podpowiedz
15 sie 15:52
Basia:
a→◯a→ = |a|2
i liczysz
|a→+2b→|2 = (a→+2b→)◯(a→+2b→) =
a→◯a→ + 2a→◯b→ + 2b→◯a→ + 4b→◯b→ =
|a|2 + 4a→◯b→ + 4|b|2
dokończ
15 sie 15:57
Piotrek: aj aj zle przepisalem tam powinno byc tak
male literki oznaczaja wektory!
(a+2b)◯(b−3a)
15 sie 16:25
Basia: iloczyn skalarny wektorów jest rozdzielny względem dodawania wektorów tak samo
jak zwykłe mnożenie liczb jest rozdzielne względem ich dodawania
poza tym jest przemienny
(a+2b)◯(b−3a) = a◯b − 3a◯a + 2b◯b − 6b◯a =
−3|a|2 + 2|b|2 − 5a◯b
15 sie 16:31
Piotrek: 
przejrzalem caly podrecznik byly chyba 2 twierdzenia ale o przemiennosci NIC
dziekuje !
15 sie 16:37
Basia: przecież to wynika wprost z definicji:
a◯b = |a|*|b|*cos(∡(a,b)) = |b|*|a|*cos(∡(b,a)) // bo cos(−α) = cosα
= b◯a
15 sie 16:40