funkcja
xarix: | | 1 | |
Może ktoś mi pomóc?/ jak zbadać monotoniczność takiej funkcji f(x)= |
| ...  |
| | x | |
15 sie 14:40
Godzio: Najpierw przypadek x > 0, później x < 0.
15 sie 14:46
xarix: wiem, że będzie ona malejąca w tych dwóch przedziałach..ale nie wiem za bardzo jak to rozpisać
z teorii..
15 sie 14:57
Godzio:
Niech x > 0
Weźmy x
1,x
2 > 0, takie że x
1 > x
2 wówczas:
| | 1 | | 1 | | x2 − x1 | |
f(x1) − f(x2) = |
| − |
| = |
| < 0 ponieważ |
| | x1 | | x2 | | x1x2 | |
x
2 − x
1 < 0 z założenia, a x
1x
2 > 0
Drugi przypadek analogicznie
15 sie 14:58
xarix: Dziękuję Ci bardzo
15 sie 15:02
Basia:
zakładamy, że x
1 < x
2 i badamy f(x
1) − f(x
2)
| | 1 | | 1 | | x2−x1 | |
f(x1)−f(x2) = |
| − |
| = |
| |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | |
| | x2−x1 | |
jeżeli x1<x2<0 to |
| > 0 |
| | x1*x2 | |
czyli w przedziale (−
∞;0) f ↘
| | x2−x1 | |
jeżeli 0<x1<x2 to |
| > 0 |
| | x1*x2 | |
czyli w przedziale (−
∞;0) f ↘
natomiast fakt, że nie jest malejąca w całej dziedzinie wystarczy pokazać na przykładzie
x
1 = −1 < x
2<1
f(−1) = −1 < f(1) = 1
więc warunek "malenia" w całej dziedzinie nie jest spełniony
15 sie 15:02
xarix: czy coś tu nie jest pomylone w zapisie?
15 sie 15:13
Basia: nie jest

napisz czego nie rozumiesz
15 sie 15:20
xarix: Weźmy dowolny x
1,x
2 taki, że x>0 zakładam, że x
1<x
2 wówczas
| | 1 | | x | | x2−x1 | |
f(x1)−f(x2)= |
| − |
| = |
| > 0 ponieważ x2−x1>0 |
| | x1 | | x2 | | x1x2 | |
czy jeśli tak zapisze to będzie ok
15 sie 15:30
xarix: zapomniałem napisać, że funkcja w przedziale dla x>0 będzie malejąca..
15 sie 15:30
Basia: i iloczyn liczb >0 jest >0
a skoro f(x1)−f(x2) > 0 to f(x1) > f(x2)
czyli mamy: dla 0 < x1 < x2 ⇒ f(x1) > f(x2)
(normalnie się tego nie pisze; wystarczy powiedzieć, ale w pracy pisemnej lepiej wszystko
jednak do końca wypisać)
15 sie 15:35
xarix: tam zamiast x powinna być 1
15 sie 15:35
Basia: zginęło ostatnie stwierdzenie:
czyli dla x∊(0;+∞) f jest malejąca
15 sie 15:36
xarix: Weźmy dowolny x
1,x
2 taki, że x<0 zakładam, że x
1<x
2 wówczas
| | 1 | | 1 | | x2−x1 | |
f(x1)−f(x2)= |
| − |
| = |
| też będzie > bo x2−x1> oraz iloczyn |
| | x1 | | x2 | | x1x2 | |
liczb, które są mniejsze od zera jest dodatni...czyli będzie malejąca w tym przedziale..
15 sie 15:38
Basia: lepiej napisać x1<x2<0; reszta ok.
15 sie 15:40
xarix: nie napisalem zer, przepraszam ale Num Lk mi się wyłączył
15 sie 15:40
xarix: czyli lepiej żeby napisać "weźmy dowolony x
1< x
2<0" niż "weźmy dowolony x
1, x
2 taki, że
x<0"
15 sie 15:44
Basia: lepiej, bo to jest równoznaczne z zapisem x1<x1 i x1,x2∊(−∞;0)
z formalnego punktu widzenia Twój poprzedni zapis jest trochę "bałaganiarski"
tu x1 i x2; tu x
ale łatwo to poprawić: x1<x2 i x1<0 i x2<0
a to się właśnie da zapisać jednym "słowem" tak: x1<x2<0
15 sie 15:48
xarix: Okej, dziękuję Ci bardzo..
15 sie 15:51