wielomiany
uki: (x
2−x+1)
2 −(x
2+x1)
2 bd wdzięczny jak mi ktoś poda wskazówkę jak to rozwiązać wirlomiany
15 sie 14:31
ICSP: ja bym ze wzorku a2 − b2 skorzystał, ale bez polecenia dużo nie zrobię.
15 sie 14:32
uki: W drugim nawiasie x+1 powinno być dzieki.
15 sie 14:32
uki: Wykonaj mnożenie.
15 sie 14:33
ICSP: mnożenie

Tutaj nie ma mnożenia
15 sie 14:34
uki: Działania wybacz.
15 sie 14:35
ICSP: no to skorzystaj ze wzorku a2 − b2 = (a−b)(a+b)
gdzie a = x2 − x + 1 oraz b = x2 + x + 1
15 sie 14:36
Basia: jak się uprzesz ICSP to jest
(x2−x+1)(x2−x+1) − (x2+x+1)(x2+x+1)
ale ja bym się nie upierała, tylko, tak jak podpowiadałeś, zastosowała wzór na a2−b2
15 sie 14:36
uki: Nagle światełko w głowi zaświeciło

Dzięki serdeczne jesteś wielki!
15 sie 14:38
uki: Z (x2 + x)2 + (3x2+1)2 tak samo?
15 sie 14:52
ICSP: a znasz wzór na a
2 + b
2 ?

Tutaj już niestety musisz to ręcznie zrobić − szukasz wzoru na (a+b)
2 i rozpisujesz.
15 sie 15:00
uki: Znam znam lekko panikuje. Wpadłem na to nie wiem jakim cudem
15 sie 15:01