Udowodnić zadanie ...
PusioOkrusio : 1) Udowodnić ,że liczba parzysta, niepodzielna przez 4 nie może być sumą dwóch kolejnych liczb
nieparzystych
2) Udowodnić ,że jeżeli suma dwoch liczba całkowitych jest liczbą nieparzysta to ich iloczyn
jest liczba parzysta
3) Dane sa trzy kolejne liczby całkowite, z ktorych pierwsza jest parzysta. Wukaz ze ich
iloczyn jest wielokrotnością 24.
4) Udowodnic ze kwadrat liczby calkowitej nieparzystej zmniejszony o 1 jest wielokrotnoscia 8
5) Udowodnij ,ze jezeli przy dzieleniu przez 3 jedna liczba daje reszte 1, a druga 2, to ich
iloczyn przy dzielniu przez 9 dajje reszte 2
15 sie 12:48
use: ad1) (2k+1)+(2k+2)=4k+4=4(k+1) c.n.d.
15 sie 13:05
use: oczywiscie popelnilem błąd powinno być ;
(2k+1)+(2k+3)...
15 sie 13:13
Godzio:
Zad. 2
a + b = 2k + 1 ⇒ a * b = 2k, a,b,k ∊ C
Suma dwóch liczb całkowitych jest liczbą parzystą tylko wtedy gdy jedna z nich jest parzysta, a
druga nieparzysta.
1o 2p + 2k = 2(p + k) −− parzysta
2o 2p + 1 + 2k + 1 = 2p + 2k + 2 = 2(p + k + 1) −− parzysta
3o 2p + 1 + 2k = 2(p + k) + 1 −− nieparzysta
Stąd (2p + 1) * 2k = 2 * k(2p + 1)
Dla lepszej widoczności można podstawić k(2p + 1) = m ∊ C, stąd 2m (czyli nasz iloczyn) jest
parzysty
Zad. 3
W trzech kolejnych liczbach całkowitych, z którym pierwsza jest parzysta mamy, że trzecia
również jest parzysta:
2k, 2k+1, 2k+2, mnożąc:
2k * (2k + 1) * (2k + 2) = 4k(k + 1)(2k + 1)
Iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych jest podzielny przez 3 (to jest ogólny fakty), z
wymnożenia widać, że jest podzielny przez 4, a iloczyn dwóch kolejnych liczb
całkowitych jest podzielny przez 2, stąd 3 * 4 * 2 = 24, zatem otrzymaliśmy wielokrotność 24
Zad. 4
(2k + 1)2 − 1 = 4k2 + 4k + 1 − 1 = 4k(k + 1) (patrzy uzasadnienie wyżej)
15 sie 14:35