Funkcja g(x)=(a-3)x+3 nie ma miejsc zerowych. Wobec tego liczba a jest równa:
kamczatka: Funkcja g(x)=(a−3)x+3 nie ma miejsc zerowych. Wobec tego liczba a jest równa:
a=3 ?
Bo 0=(3−3)x+3 0=0x+3 0=3, więc nie ma miejsc zerowych
15 sie 10:12
Piotr 10: Mi się wydaję, że jest ok, będzie to wtedy funkcja stała postaci g(x)=3 i jest ponad osią OX
15 sie 10:30
bezendu:
a jak masz w odpowiedziach ?
15 sie 10:33
kamczatka: W odpowiedziach mam wynik taki jak podałem czyli a=3
15 sie 10:36
Piotr 10: Więc jest dobrze na pewno. Tylko ten zapis twój mi się nie podoba.
Tak lepiej zapisać:
Funkcja liniowa nie ma miejsc zerowych wtedy, gdy jest funkcją stałą
y=cx+b
c=0
(a−3)=0
a=3
15 sie 10:39