Nie mogę rozwiązać takiego układu równań:
kamczatka: Nie mogę rozwiązać takiego układu równań:
y=1,5x+3
y= −2x+2
Zrobiłem tak:
y=1,5x+3 /*(−1)
y= −2x+2
−y= −1,5x−3
y = −2x+2
= −3,5x−1
3,5x= −1 /: (−3,5)
I tego dalej już nie umiem obliczyć,nie wychodzi.
15 sie 10:03
Piotr 10: 1,5x+3=−2x+2
3,5x=−1
15 sie 10:12
kamczatka: | | 1 | |
czemu −1 nie zamieniłeś na |
| ? |
| | 10 | |
15 sie 10:30
15 sie 10:31
kamczatka: | | 10 | |
faktycznie a jak zapisać −1 w ułamku bo to − |
| to nie jest bo wyjdzie +1 |
| | 10 | |
15 sie 10:35
Piotr 10: Patrz po prawej stronie. Możesz ten ułamek skrócić przez 10 i otrzymasz −1, a więc −1=−1
15 sie 10:37