Wskaż argument, dla którego funkcja f(x)=-49x+36 przyjmuje ujemną wartość
kamczatka: Wskaż argument, dla którego funkcja f(x)=−49x+36 przyjmuje ujemną wartość
15 sie 09:58
Piotr 10: −49x+36<0
−49x<−36
49x>36
Na pewno dobrze przepisałeś odpowiedź?
15 sie 10:18
kamczatka: Tak właśnie mnie też ta odpowiedź zastanawiała. Ale już wiem że dobrze bo to było zadanie
| | 36 | | 37 | |
zamknięte i nie było do wyboru w odpowiedziach wyniku |
| tylko |
| |
| | 49 | | 49 | |
15 sie 10:24
15 sie 10:26
Piotr 10: | | 36 | | 36 | |
Nie może być wyniku x= |
| , gdyż x > |
| |
| | 49 | | 49 | |
15 sie 10:26
Piotr 10: To jest zadanie zamknięte? To podaj możliwe odpowiedzi(pewnie 4 są do wyboru)
15 sie 10:28
bezendu:

−49x+36<0
−49x<−36
49x>36
15 sie 10:37
kamczatka:
| | 37 | | 36 | |
Odpowiedź to D. bo |
| > |
| |
| | 48 | | 49 | |
15 sie 10:46
Piotr 10: | | 36 | |
OK. Zgadza się. Udowodnij jeszcze, że ta liczba jest większa od |
| |
| | 49 | |
15 sie 10:53
bezendu:
Piotr
mianowniki są równa ale licznik drugiego jest większy
15 sie 11:00
Piotr 10: Ale patrz bezendu mianowniki są różne w tych dwóch liczbach, chyba, że źle widze
15 sie 11:01
bezendu:
a no tak źle spojrzałem
15 sie 11:05
bezendu:
teraz już jest ok
15 sie 11:08
Piotr 10:
15 sie 11:10