funkcja kwadratowa
zielonyyyy: Funkcję kwadratową opisuje wzór f(x) = (x+m)2 − 4p. Podaj wartosci parametrow m oraz p,
wiedzac ze dla argumentu 3 funkcja f przyjmuje najwieksza wartosc rowna 36. Nastepnie oblicz
miejsca zerowe funkcji f
15 sie 01:19
Lorak: Coś nie gra w treści.
Może miało być najmniejszą wartość ?
15 sie 01:51
zielonyyyy: dokladnie tak, mialo byc najmniejsza, przepraszam !
15 sie 17:25
Trivial:

Parabola wartość minimalna przyjmuje w swoim wierzchołku − tutaj: (
3,
36).
Z treści zadania postać funkcji jest taka:
f(x) = (x+m)
2 − 4p
Jest to postać kanoniczna. Odczytujemy a = 1. Znamy współrzędne wierzchołka, zatem:
f(x) = (x−
3)
2 +
36
Porównując oba zapisy mamy:
m = −3, p = −9
Jako, że ramiona paraboli są skierowane do góry (a > 0) oraz wierzchołek paraboli znajduje się
nad osią Ox − punkt (3, 36) − funkcja f nie ma miejsc zerowych rzeczywistych (patrz rysunek).
15 sie 17:37