funkcja kwadratowa
zielonyyyy: Funkcja kwadratowa f ma dwa miejsca zerowe: −4 oraz 2 i można ją opisać wzorem mającym postać
f(x) = ax2 + x − 4, a różne od 0. Wykaż, że najmniejszą wartością funkcji f jest −4,5 .
Proszę o pomoc !
15 sie 01:15
Lorak: rozwiąż równanie f(−4)=0 albo f(2)=0
w ten sposób znajdziesz współczynnik a i później będziesz mógł wyliczyć współrzędne
wierzchołka.
15 sie 01:39
Janek191:
f(2) = 0 => a*2
2 + 2 − 4 = 0 => 4a − 2 = 0 => a = 0,5
więc
f(x) = 0,5 x
2 + x − 4
a > 0 więc funkcja posiada minimum równe y
min = q = f(p)
| | x1 + x2 | | − 4 + 2 | |
p = |
| = |
| = − 1 |
| | 2 | | 2 | |
q = f(−1) = 0,5*(−1)
2 − 1 − 4 = 0,5 − 5 = − 4,5
Odp. y
min = − 4,5
================
15 sie 15:43