Na trójkącie prostokątnym równoramiennym opisano okrąg o średnicy 8 cm oblicz pole tego
trójkąta
wysokość podzieli ten trójkąt na dwa trójkąty przystające
więc mam trójkąt 450 450 i 909 więc korzystając z trójkątów szczególnych mam
h=4
a=4√2
| 1 | ||
P= | *4*8=16 | |
| 2 |
sinα(kąt przy wierzchołku) =45=U{√2{2}
| √2 | 4 | ||
= | |||
| 2 | x |
| 1 | ||
nie rozumiem dlaczego Pan Jakub liczy P= | *4√2*4√2 | |
| 2 |
| 1 | ||
h=4 więc P= | *4*8=16 | |
| 2 |
| c2 | ||
P= | , c= 8 | |
| 4 |
chyba że ja czegoś nie doczytałem
| a*a | ||
P= | = ........ | |
| 2 |
| 1 | 1 | |||
P□= | d2= | *82=32 | ||
| 2 | 2 |
| 1 | ||
Pole trójkąta prostokątnego = | a*b bo b=h | |
| 2 |