Wyznacz wszystkie asymptoty wykresu funkcji
nhfffffffff: Wyznacz wszystkie asymptoty wykresu funkcji h(x)=e(x/(2−x)) −> e do potęgi x/(2−x)
14 sie 18:14
AS: asymptota pozioma: x →±∞ , pionowa: x → 2
14 sie 19:30
nhfffffffff: dzięki, jednak zależy mi na sposobie rozwiązywania takiego przykładu. Co i jak należy zrobić po
kolei i jak wygląda to na tym przykładzie.
14 sie 19:33
Basia:
2−x ≠ 0
x ≠ 2
1. asymptoty poziome
| | x | | 1 | | 1 | |
limx→±∞ |
| = limx→±∞ |
| = |
| = −1 |
| | 2−x | | 2x − 1 | | 0−1 | |
zatem
| | 1 | |
limx→±∞ ex/(2−x) = e−1 = |
| |
| | e | |
czyli prosta
y= e−1 jest asymptotą poziomą obustronną
2.
asymptoty pionowe
| | x | | 2 | |
limx→2− |
| = |
| = +∞ |
| | 2−x | | 0+ | |
| | x | | 2 | |
limx→2+ |
| = |
| = −∞ |
| | 2−x | | 0− | |
czyli prosta
x=2 jest asymptotą pionową obustronną
3.
asymptoty ukośne
nie ma asymptot ukośnych bo
| | ex/(2−x) | | e−1 | |
limx→±∞ |
| = |
| = 0 |
| | x | | ±∞ | |
15 sie 18:46