Miejscem zerowym funkcji f(x) =2(x+3) + 3(x+2) jest liczba:
kamczatka: Miejscem zerowym funkcji f(x) =2(x+3) + 3(x+2) jest liczba:
Próbowałem to zrobić ale wynik wychodzi zły.
14 sie 17:10
Mila:
Miejsce zerowe funkcji to argument dla którego funkcja przyjmuje wartość równą zero.
2(x+3) + 3(x+2)=0 rozwiąż
14 sie 17:12
kamczatka: To zadanie mam już zrobione.
Miałem zamiar dać ten przykład:
Miejscem zerowym funkcji u dołu jest liczba:
f(x)=(√3−√2)(x−√6)
14 sie 17:15
Aga1.: Rozwiąż
x−√6=0
14 sie 17:21
kamczatka: x=√6
Ale czemu tego 1 nawiasu nie trzeba obliczać ? Ja równanie wymnażałem przez co mi kosmiczne
liczby wychodziły.
14 sie 17:30
Aga1.: Przecież możesz podzielić obie strony równania przez liczbę różną od 0, czyli przez √3−√2
i otrzymujesz x−√6=0
14 sie 17:32
Mila:
(√3−√2) jest stałą.
Jeśli masz równanie
5*(x−4)=0 to tylko
x−4=0
14 sie 17:34
kamczatka: jaką stałą ?
Oznacza to że nic już z tej liczby nie da się obliczyć ?
14 sie 17:36
kamczatka: ja właśnie mnożyłem obie strony równania przez √3−√2 ale nie wyszło mi.
14 sie 17:38
Aga1.: Jak masz np. takie równanie
5(x−3)(x+2)(x−7)(x+8)=0, to nie wymnażasz, tylko
przyrównujesz do 0 tyko te czynniki, które zawierają " x", czyli
x−3=0 v x+2=0 v x−7=0 v x+8=0
14 sie 17:41
kamczatka: już chyba wiem o co chodzi jakby było (√3x−√2) to wtedy by było trzeba wymnażać ? a jak nie
ma x'a to nie trzeba ?
14 sie 17:41
kamczatka: aha to już wiem dzięki.
14 sie 17:41
Aga1.: Ja mimo ,że jest x, nie wymnażałabym.
14 sie 17:43
kamczatka: A jeśli by było trzeba obliczyć w którym miejscu ta funkcja przecina się przez y=0 to wtedy by
było trzeba wymnażać ?
14 sie 17:43
Aga1.: Też nie trzeba wymnażać.
Chyba,że chcesz znaleźć punkt przecięcia wykresu z osią Oy.
14 sie 17:49
kamczatka: a jeśli byłoby trzeba obliczyć dla jakiego x'a funkcja przyjmuję wartość 2 to już trzeba
wymnażać?
14 sie 17:52
Aga1.: Też nie trzeba.
(
√3−
√2)(x−
√6)=2//:(
√3−
√2)
| | 2 | |
x= |
| +√6 i teraz dokończ |
| | √3−√2 | |
14 sie 17:57
kamczatka: Aha teraz wystarczyłoby się pozbyć pierwiastków z mianownika i dodać.
Ale jeśli bym wymnożył to nie byłoby to błędem ?
14 sie 18:09