matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pochodna funkcji z definicji
Ska:
5
Oblicz z definicji pochodną funkcji f w punkcie x
0
dla: f(x) =
, x
0
∊ ℛ\{0}. Potrafię
x
obliczać konkretne x
0
, ale nie wiem jak poradzić sobie z przedziałem.
14 sie 16:32
ZKS:
5
5
−
x
o
+ h
x
o
lim
h → 0
=
h
5x
o
− 5x
o
− 5h
x
o
(x
o
+ h)
lim
h → 0
=
h
5h
lim
h → 0
−
=
x
o
h(x
o
+ h)
5
5
−
= −
.
x
o
(x
o
+ 0)
x
o
2
14 sie 16:56
Ska:
Dziękuję!
14 sie 17:58