Kąt środkowy i wpisany
Jaro: Kąt środkowy jest dwa razy większy niż kąt wpisany.
Zwykle w zadaniach kąt środkowy jest mniejszy niż 180o
Co w przypadku, gdy kąt środkowy wynosi 250o. Ile wynosi wtedy kąt wpisany i jak go narysować?
14 sie 13:52
Basia:

α − środkowy oparty na czerwonym łuku
β − wpisany oparty na tym samym, czerwonym łuku
14 sie 13:58
Jaro: Czyli prawdą jest, że
Kąt środkowy może wynosić 360o a kąt wpisany 180o?
14 sie 14:01
Jaro: Dziękuje.
14 sie 14:20
Basia: skasowałam, bo kąt środkowy = 360
o umiem narysować, ale wpisany = 180
o nie
i nie jestem wobec tego pewna
14 sie 14:22
Jaro: Idąc tym tokiem rozumowania kąt wpisany wyglądałby jak jeden punkt.
Wydaje mi się, że kąt środkowy ma zakres (0, 2π) oraz kąt wpisany (0, π), ale to tylko wydaje
mi się.
14 sie 14:42
Jaro:

Dla kąta 0
o mamy:
|<AOB| = |<ACB| = 0
o
Dla kąta środkowego 360
o nie ma odpowiednika kąta wpisanego, chyba, że przyjmiemy definicję
kąta jako jeden punkt.
14 sie 15:10
wiktoria3: oblicz długosc okregu opisanego na trójkacie prostokatnym jesli wiadomo ze długosc jednej
przyprostokatnej tego trojkata wynosi 16 cm i przyprostokatna ta tworzy z przeciwprostokatna
kat o mierze 40 stopni
3 paź 17:42
wiktoria3: oblicz długosc okregu opisanego na trojkacie prostokatnym jesli wiadomo ze długosc jednej
przyprostokatnej trojkata jest rowna 6 dm i przyprostokatna ta tworzy z przeciwprostokatna kat
o mierze 30 stopni
3 paź 17:42