położenie pierwiastków zespolonych na płaszczyźnie
0leńka: Równanie (z−1)
4=8(1−i)
2 ma pierwiastki zespolone położone na płaszczyźnie
zespolonej....(gdzie?) .czy mogłby mi to ktoś krok po kroku rozwiązać?
14 sie 13:23
0leńka: ojej tam powinno być (z−i)
4=*(1−i)
2 najmocniej przepraszam i dalej prosze o pomoc
14 sie 13:25
Basia: popraw jeszcze raz
co to jest =*(1−i)2 ?
14 sie 13:28
0leńka: (z−i)4=8(1−i)2 teraz jest dobrze ,przepraszam.
14 sie 13:35
Basia:
8(1−i)
2 = 8(1−2i+i
2) = −16i
(z−1)
4 = −16i
z−1 =
4√−16i = 2i*
4√i
z = 1+ 2i*
4√i
i = cos
π2 + i*sin
π2
| | π2+2kπ | | π2+2kπ | |
4√i = cos |
| + i*sin |
| |
| | 4 | | 4 | |
i masz kolejno:
k=0
4√i = cos
π8+i*sin
π8
z = 1+ 2i*cos
π8 + 2i
2*sin
π8 = 1−2sin
π8 + 2i*cos
π8
sin
π8 i cos
π8 można policzyć jeżeli trzeba
k = 1
4√i = cos
5π8 + i*sin
5π8
z = 1 + 2i*cos
5π8 + 2i
2*sin
5π8 = 1−2sin
5π8 + 2i*cos
5π8
sin
5π8 i cos
5π8 można policzyć jeżeli trzeba
k = 2
4√i = cos
9π8 + i*sin
9π8
z = 1 + 2i*cos
9π8 + 2i
2*sin
9π8 = 1−2sin
9π8 + 2i*cos
9π8
sin
9π8 i cos
9π8 można policzyć jeżeli trzeba
k = 3
4√i = cos
13π8 + i*sin
13π8
z = 1 + 2i*cos
13π8 + 2i
2*sin
13π8 = 1−2sin
13π8 + 2i*cos
13π8
sin
13π8 i cos
13π8 można policzyć jeżeli trzeba
k = 4
| π2+2kπ | | 17π | | π | |
| = |
| = |
| +2kπ |
| 4 | | 4 | | 8 | |
czyli to już się powtarza czyli koniec
14 sie 13:51
0leńka: dzięki , to odrazu jak juz przy tym temacie jestesmy to jeszce jakbys to mogła mi rozwiązać :
z
5−z
4−z
3+z
2+z−1=0 takie same polecenie, aby zaznaczyćpierwiastki na płaszczyźnie
zespolonej . Z góry dziękuje
14 sie 14:06
Basia:
z
4(z−1) − z
2(z−1) + (z−1) = 0
(z−1)(z
4 − z
2 + 1) = 0
z−1 = 0 lub z
4−z
2+1 = 0
z=1 lub
z
4 − z
2 + 1 = 0
Δ = (−1)
2 − 4*1*1 = −3
√Δ = i*
√3
| | 1−i√3 | | −1−i√3 | |
z2 = |
| lub z2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | 1−i√3 | | 1 | | √3 | |
z2 = |
| = |
| + i*(− |
| ) = |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
cos
5π3 + i*sin
5π3
| | 5π3+2kπ | | 5π3+2kπ | |
z = cos |
| + i*sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
(dalej liczysz tak samo jak poprzednio)
lub
| | 1 | | √3 | |
z2 = U{−1−i√3{2} = − |
| + i*(− |
| ) = |
| | 2 | | 2 | |
cos
4π3 + i*sin
4π3
| | 4π3+2kπ | | 4π3+2kπ | |
z = cos |
| + i*sin |
| |
| | 2 | | 2 | |
(dalej liczysz tak samo jak poprzednio)
14 sie 14:19
ICSP: albo zauważyć że równanie z
4 − z
2 + 1 = 0 będzie miało te same pierwiastki co równanie z
6 +
1 pod warunkiem że z drugiego wyrzucimy z = ± i
14 sie 14:22
asdf: ICSP − genialne
14 sie 15:41