Wartość bezwzględna w pochodnej
Sever: Witam, mam problem z obliczeniem pochodnej z wartości bezwzględnej. Nie wiem czy jest na to
jakiś konkretny wzór czy sposób, bo jest to pierwsze zadanie z w.bezw. w pochodnej, jakie
dotąd miałem.
Oblicz pochodną, gdy y=|lnx|
I teraz, z tego co wiem, trzeba to rozpisać na dwie pochodne z lnx i z −lnx z tego wyszło by
1/x i −1/x
aczkolwiek ktoś mi mówił że muszę jeszcze obliczyć kiedy jest z minusem a kiedy bez i nie mam
pojęcia co zrobić dalej.
Proszę o pomoc.
14 sie 12:57
Basia:
|lnx| = lnx ⇔ lnx≥0 ⇔ x≥1
| | 1 | |
czyli dla x∊<1;+∞) |lnx|' = (lnx)' = |
| |
| | x | |
|lnx| = −lnx ⇔ lnx≤0 ⇔ x∊(0;1>
| | 1 | |
czyli dla x∊(0;1) masz |lnx|' = (−lnx)' = − |
| |
| | x | |
i tyle
14 sie 13:10