wartość bezwzględna
kamczatka: Mam pytanie do zadania z wartością bezwzględna z tej strony.
Niby rozumiem wartość bezwzględną a przy nieco bardziej skomplikowanych działaniach się gubię.
Mam pytanie do zadania:
https://matematykaszkolna.pl/strona/1796.html
przedział: (−
∞;−3) oznacza wartości ujemne
przedział <2;
∞) oznacza wartości dodatnie
a przedział <−3;2) co oznacza ?
14 sie 11:50
Basia:
x∊<−3;2) ⇒ x+3≥0 i x−2<0
14 sie 11:53
kamczatka: ciężko to zrozumieć bo to część wspólna nie jest.
14 sie 11:58
Basia:
narysuje sobie wykresy y=x+3 i y=x−2
i proste pomocnicze przez miejsca zerowe
zobaczysz wtedy, że
dla x∊(−∞;−3) x+3<0 i x−2<0 czyli podstawiasz |x+3| = −(x+3) i |x−2| = −(x−2)
dla x∊<−3;2) x+3≥0 i x−2<0 podstawiasz |x+3| = x+3 i |x−2| = −(x−2)
dla x∊<2;+∞) x+3>0 i x−2≥0 podstawiasz |x+3| = x+3 i |x−2| = x−2
14 sie 12:06
Piotr 10: Najlepiej w takich zadaniach narysować sobie wykres funkcji. Jeżeli mamy Ix−2I+Ix+3I=5
Rysujesz wykres funkcji y=x−2
Miejsce zerowe tej funkcji to x=2 a>0 wiec to funkcja rosnąca
Drugi wykres funkcji y=x+3
Miejsce zerowe tej funkcji to x=−3 a>0 więc to funkcja rosnąca
Rysujesz obie te funkcje we wspólnym układzie współrzędnych i otrzymujesz te przedziały, w
których funkcje raz są razem dodatnie , raz są razem ujemne a raz jedna ujemna druga dodatnia
14 sie 12:07
kamczatka: Dzięki trochę to zrozumiałem. Będę musiał porobić podobne zadania.
14 sie 14:00
kamczatka: a czemu zamiast x∊(−∞;−3) nie jest x∊(−∞;−3> ? i wtedy by było x+3 ≤ 0 można tak ?
14 sie 14:04
Basia:
niby można, bo |−0| = |0| = 0, ale nie będzie to do końca zgodne z definicją wartości
bezwzględnej, która mówi:
x dla x≥0
|x| =
−x dla x<0
14 sie 14:06