matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
....
intruz:
2x + 4
x − 6
po wykonaniu działań
−
otrzymujemy...
x − 5
x
14 sie 11:48
kropek:
x(2x+4)
(x−6)(x−5)
x(2x+4)−(x−6)(x−5)
−
=
=...
x(x−5)
x(x−5)
x(x−5)
14 sie 11:53
Piotr 10:
Dr=R−{0;5}
(2x+4)(x)−(x−6)(x−5)
2x
2
+4x−(x
2
−5x−6x+30)
2x
2
+4x−x
2
+11x−30
=
=
(x−5)x
x
2
−5x
x
2
−5x
x
2
+15x−30
=
jakoś tak
x
2
−5x
14 sie 11:57
intruz:
dziękuję za szybką odpowiedź, zgadza się. pozdrowienia!
14 sie 12:04