ulamki
zadanie: 3,374(9)=3,37499999999.........
x=3,37499999999......... /*10 000 ?
14 sie 11:45
Basia:
wystarczy * 1000
1000x = 3374,99999999...............
x = 3,37499999...................
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
999x = 3371,625
14 sie 11:57
14 sie 12:06
Basia:
27:8 = 3,375 więc nie jest dobrze
14 sie 12:20
zadanie: a gdzie jest blad?
14 sie 12:24
Basia: nie wiem; bo nie widzę obliczeń
masz
skracaj aż do skutku przez 5, potem da się jeszcze raz przez 3
potem już (chyba) będzie ułamek nieskracalny
14 sie 12:29
Piotr 10: Policz jeszcze raz. Wymnoż ta liczbe 3,749999999 * 10 000
14 sie 12:29
Piotr 10: | | 27 | |
Basia tylko, że wyjdzie nadal |
| |
| | 8 | |
14 sie 12:32
14 sie 12:33
ICSP: a to może ja się spytam o polecenie ?
14 sie 12:34
zadanie: nie bylo polecenia
chcialem zamienic to rozwiniecie na ulamek zwykly
14 sie 12:39
ICSP: no to już zamienione jest
14 sie 12:40
Saizou : tak samo 0,(9) jak zamienisz na ułamek zwykły wyjdzie 1

0,999999...=a
9,999999....=10a
−9=−9a
a=1
14 sie 13:20
Basia: | | 27 | |
zwracam honor; chyba rzeczywiście wyjdzie |
| |
| | 8 | |
10x = 33,74999999999.............
x = 3,37499999999.........
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
9x = 30,375
| | 30375 | | 6075 | | 1215 | | 243 | | 81 | |
x = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| = |
| | 9000 | | 1800 | | 360 | | 72 | | 24 | |
a ciekawe jak to będzie jak pomnożymy przez 10000 ?
nie chce mi się liczyć
14 sie 13:26