Prosta o równaniach y=(a-2)x+1 i y=(a+2)x-1 są prostopadłe. Wobec tego:
kamczatka: Prosta o równaniach y=(a−2)x+1 i y=(a+2)x−1 są prostopadłe. Wobec tego:
Odpowiedz to :
|a| = √3
Ale jak to rozwiązać ?
Z tych działań mi nie wychodzi:
(a−2)x*(a+2)x = −1
14 sie 11:37
Basia:
proste y=a1x+b1 i y=a2x+b2 są prostopadłe ⇔ a1*a2 = −1
widzisz w tym warunku x ?
Twoje są ⊥ ⇔ (a−2)(a+2) = −1
a2−4=−1
a2−3=0
(a−√3)(a+√3)=0
dokończ
14 sie 11:44
ICSP: ale przecież x nie bierzesz

Masz po prostu
(a−2)*(a+2) = −1 ⇒ a = ±
√3
14 sie 11:45
kamczatka: dobra dzięki.
14 sie 11:47