granice de l'hospital
babcyk: lim
x→π/2 (tgx)
1/(x − π/2)
w odp mam e
2
ale ale jak podstawie z x π/2 to mi wychodzi
∞∞ czyli wynik to
∞
robię cos źle
14 sie 11:15
Basia:
| | 1 | |
granica |
| nie istnieje |
| | x−π2 | |
bo lim
x→π2− = −
∞, a lim
x→π2+ = +
∞
czyli to nie jest (+
∞)
+∞
czyli przy x→
π2+ masz (−
∞)
+∞
a przy x→
π2− masz (+
∞)
−∞
a to są symbole nieoznaczone
(tgx)
1/(x−π/2) = e
ln[(tgx)1/(x−π/2)] = e
1/(x−π/2)*tgx
granice prawostronną i lewostronną tego wykładnika już łatwo policzyć
14 sie 11:52
babcyk: dzięki za wyjaśnienie
14 sie 11:57
kropek: =e1/(x−π/2)*ln(tgx) *
14 sie 11:58