pochodne
babcyk: mam policzyć taka pochodną
| | π | | π | | π | |
( |
| − x)' = ( |
| )' − x' = ( |
| )' − 1 =  |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | |
jak policzyć pochodną z |
| |
| | 2 | |
14 sie 10:07
fx: Pochodna funkcji stałej.
14 sie 10:14
babcyk: ok, dzięki
14 sie 10:15
fx: Teraz już wiesz jak rozpoznać funkcje stałe?
| | π | |
Funkcja stała − ∀ x ∊ Df: f(x) = const. Funkcja f(x) = |
| dla wolnego argumentu przyjmuje |
| | 2 | |
zawsze tę samą wartość czyli jest funkcją stałą.
14 sie 10:37
14 sie 11:27
5-latek: asdf Tylko ze fx nie napisal ze ze (π/2)'= π/2 . Tylko napisal ze π/2 jest to stala
a babcyk powinien/na wiedziedziec na tym poziomie ze π/2 to jest stala a pochodna stalej to
zero.
14 sie 12:20
asdf: "dla wolnego argumentu przyjmuje zawsze tę samą wartość czyli jest funkcją stałą." − to mnie
zdziwiło

Nie wątpie w to, że fx to wie
14 sie 12:37
asdf: Zanim się zacznie pochodne to chyba najlepiej jest te wszystkie wzory sobie wyprowadzić...Ja
mam przynajmniej tak, ze chce wiedzieć skąd co się bierze. Większość można wyprowadzić wprost
z definicji.
14 sie 12:38
Basia: święta racja
asdf 
no może nie większość, ale na pewno wzory na pochodne podstawowych funkcji
a potem wzory na pochodną iloczynu, ilorazu, funkcji złożonej i funkcji odwrotnej
tak się zresztą powinno tego uczyć
14 sie 12:43
asdf: Konsekwencje są później duże, np. gdy udzielalem jednej osobie z rocznika korepetycji,
pokazalem mu co sie dzieje gdy pochodna funkcji jest malejaca to sie zdziwil i
niedowierzal..dopiero po tym zrozumial po co to sie liczy.
14 sie 12:55
asdf: gdy pochodna funkcji jest ujemna*
14 sie 12:55