...
mysia: dany jest wielomian f(x)=(6−2|m|) x+11. ten wielomian jest funkcją malejącą dla...
proszę o szybką odpowiedź, pomocy!
14 sie 09:07
bezendu: pytanie : Kiedy to będzie malejące?
14 sie 09:36
Piotr 10: Wg mnie to nie jest wielomian w ogóle. Wielomian jest sumą wielu jednomianów Powszechnie
posługując się pojęciem wielomianów ma się na myśli funkcje,w której zmienna x występuję
w potędze wyższej niż druga.
f(x)=(6−2ImI)x+11⇒ funkcja liniowa jest malejąca wtedy i tylko wtedy, gdy a<0
a=6−2ImI
6−2ImI<0
6<2ImI :2
3<ImI
ImI>3
1 sposób
Interpretacja geometryczna
Szukam liczb, których odległość od 0 jest większa o 3
m∊(−∞;−3)∪(3;+∞)
2 sposób
ImI>3
m>3 v m<−3
m∊(−∞;−3)∪(3;+∞)
14 sie 09:44
Piotr 10: Błąd mój. Jest to jednak wielomian pierwszego stopnia
14 sie 09:54
lełoś :
wielomian stopnia pierwszego czyli funkcja liniowa
14 sie 10:13