ZADANIE 1
Oblicz pole i obwód trapezu. Trapez właśnie jak na rysunku...
Takie wymiary babka podała, a jakoś mi dwie wysokości wychodzą różne.. (z Wierzchołka C i D).
Oczywiście przerywane linie i miara 30 oraz 60 to kąty.
ZADANIE 2
Oblicz pole i obwód trapezu o przekątnych długości:
a) 6 i 8
b) 10 i 12
Próbowałam.. Pierwszego pole mi wyszło 24, a drugiego pole 60 (ze wzoru przekątna razy
przekątna i to podzielić na dwa). Kompletnie nie wiem jak obliczyć takich trapezów obwody...
Proszę bardzo o w miarę możliwości szybką pomoc
Dane: AD = 8 , BC = 10 , CD = 4
Boki AD i BC przedłużam do przecięcia w F.
DE || BC ,DE = BC = 10 , AB = AE + DC
Kat AFB = kąt ADE = 90 st
ΔADE prostokątny , z tw.Pitagorasa
AE2 = AD2 + DE2
AE2 = 82 + 102 = 164
AE = 2 √41
| AD*DE | 8 | |||
Wysokość DG = | = | |||
| AE | √41 |
No nic, dziękuję mimo wszystko