logarytmy
zadanie: czy loga3<log23 jezeli a=5*log52 ?
13 sie 23:26
ZKS:
Próbowałeś coś sam zrobić?
13 sie 23:32
zadanie: a=5*log52=log525
2<log532<3
13 sie 23:37
zadanie: log33=1
13 sie 23:40
ZKS:
Skoro a ∊ (2 ; 3) to loga3 większe czy mniejsze od log23?
13 sie 23:44
zadanie: mniejsze
13 sie 23:47
ZKS:
No to

.
13 sie 23:48
ZKS:
Można również tak.
log
a3 < log
23
log
3a > log
32 ⇒ jest to spełnione dla a > 2 a jak wiemy a ∊ (2 ; 3)
Tutaj lepiej to widać.
13 sie 23:51
zadanie: ok
dziekuje
14 sie 00:01