matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
karina:
Hej, mam problem z całką. Pomoże ktoś? Mam nadzieję że ją dobrze wypisze:
1 − x
∫(
)
2
dx
x
13 sie 22:27
ZKS:
a + b
a
b
=
+
przy założeniu że c ≠ 0.
c
c
c
13 sie 22:35
fx:
Rozpisz sobie wyrażenie pod całka. Zauważ, że (x
2
)' = 2x.
13 sie 22:35
123:
1 − 2x + x
2
1
1
1
1
∫
dx = ∫
dx −2∫
dx + ∫ dx =
− 2ln|x| + x +
x
2
x
2
x
−2+1
x
C
13 sie 22:41
123:
OStatecznie:
1
−
− 2ln|x| + x + C
x
13 sie 22:42