planimetria
lełoś :
Na osi ox wyznacz punkt R odległy o 8 od punkt P=(4,−3)
13 sie 22:25
lełoś :

tak ?
13 sie 22:30
Garth: Jest jeszcze jedna mozliwosc, pomysl.
13 sie 22:40
Mila:

Punkt R ma być na osi OX.
P=(4,−3)
(x−4)
2+(y+3)
2=8
2 i y=0 bo punkt leży na osi OX.
(x−4)
2+9=64
x
2−8x+16+9−64=0
rozwiąż
13 sie 22:41
Eta:

|x−4|= d , d=|QR|=
√82−32=
√53
to: |x−4|=
√53 ⇒ x−4=
√53 v x−4= −
√53
x=..... v x=....
13 sie 22:57
Eta:
W rozwiązaniu Mili
masz to samo :
(x−4)2 +9=64 ⇔ (x−4)2=53 ⇔ |x−4|=√53 ⇒ ...........
13 sie 23:02
lełoś : a teraz mam b)
oblicz pole trójkąta RPO gdzie O jest początkiem układu współrzędnych ?
mam rozważyć dwa trójkąty ?
14 sie 10:31
lełoś : up ?
14 sie 10:42
Eta:
Widzę chochlika i poprawiam 64−9 = 55
14 sie 22:11
Mila: Dwa trójkąty.
14 sie 22:14
lełoś :
x1≈−3,4
x2≈11,4
14 sie 22:14
Mila:
Liczysz wartość dokładną.
14 sie 22:28
Mila:
|OR1|=4+
√55
|OR
2=|4−
√55|=
√55−4
P
Δ2=...
14 sie 22:35
lełoś : właśnie jak policzyć pole trójkąta drugiego ?
i jeszcze jedno @Mila przyjęła wysokość 3 to wynika z rysunku ale na maturze chyba trzeba to
obliczyć ?
15 sie 19:30
pigor: ...,
P
Δ2 =
12|4−
√55|*3 =
32(
√55−4) ... , gdzie
h= |−3|= 3 − długość wysokości Δ (rzędna punktu P − odległość punktu P od osi Ox) . ...
15 sie 20:50