niewymiernosc
zadanie: wykaz, ze liczba log
23 jest niewymierna.
zalozmy, ze jest wymierna czyli mozna przedstawic ja w postaci ulamka zwyklego nieskracalnego
| | m | |
log23= |
| m, n ∊N bo log23 jest liczba dodatnia |
| | n | |
nlog
23=m
log
23
n=m i z definicji
2
m=3
n
to jest sprzeczne, bo nie ma takich liczb naturalnych m, n aby ta rownosc byla spelniona czy
dobrze to jest?
13 sie 19:45
Saizou : a dla m=n= 0

czyli brak założenia
13 sie 20:33
Eta:
Hej
Saizou] ........... zad.do rozwiązania ........ wciąż czekają
13 sie 20:36
zadanie: n≠0
dobrze to jest udowodnione?
13 sie 21:21
Mila:
m,n∊N+
Może skorzystaj, że:
2m− liczba parzysta,
3n − liczba nieparzysta
2m≠3n
13 sie 21:26
zadanie: bo liczba parzysta nie jest rowna liczbie nieparzystej o to chodzi tak?
13 sie 21:36
Mila: Tak.
13 sie 21:40
zadanie: dziekuje
13 sie 21:47
zadanie: czy podana liczba jest podzielna przez 2100?
123456789098765432116035
13 sie 21:49
Mila:
Zbadaj czy podstawa potęgi jest podzielna przez 8 (=23). .
13 sie 21:57
13 sie 21:58
zadanie: tak bo 8 I 160 ale dlaczego ma byc podzielne przez 8?
13 sie 22:08
Mila:
Już rozwiązywaliśmy podobne zadania.
Otóż mamy:
123456789098765432116035=(k*8)35=k35*(23)35=k35*2105 i k∊N, bo liczba
1234567890987654321160 jest podzielna przez 8.
liczba
k35*2105 jest podzielna przez 2100 dla k∊N,
13 sie 22:31
zadanie: ale dlaczego akurat przez 8, a nie np. przez 4 czy 16?
13 sie 22:58
zadanie: a juz chyba wiem bo 3*35=105
13 sie 23:05
Mila:
Musi być podzielne conajmniej przez 23.
13 sie 23:34