matematykaszkolna.pl
ab maniek: Ma ktoś jakąś wiedzę na temat izomorfizmów ?
13 sie 19:43
13 sie 19:45
maniek: stamtad wlasnie wzialem zadanie ktorego nie rozumiem czy grupy są izomorficzne: Z8 oraz Z2 x Z4 Z6 oraz Z2 x Z3
13 sie 19:50
fx: Zφ x Zω → Zφω ⇔ NWD(φ, ω) = 1 Na mocy powyższego rozważ oba przypadki. Dla pierwszego nie mamy elementu rzędu 8−mego. Co z przypadkiem drugim?
13 sie 22:08
maniek: nic nie wiem odnośnie izomorfizmów wiec moglbys napisac skad ten rzad?co to ma oznaczac?
14 sie 00:00
fx: Sugeruję przysiąść przy notatkach lub/i podręczniku. Rząd grupy to jego moc (w przypadku grup skończonych − ilość ich elementów). Aby grupy były izomorficzne musi między nimi istnieć bijekcja. Grupy izomorficzne muszą być równoliczne (mieć ten sam rząd).
14 sie 00:09
maniek: oczywiscie dziekuje za wskazowki, ale ucze sie na wlasna reke przegladajac po kolei zadania na internecie z tego co napisales, nie mamy elementu rzedu 8−mego bo NWD(φ, ω) = 2, dlatego? w drugim przypadku jest juz NWD(...) = 1 jezeli moglby poprosic ciebie o wytlumaczenie dlaczego liczymy nwd ?
14 sie 00:38
fx: Samodzielna nauka algebry nie jest łatwa . Ta własność wynika z definicji izomorfizmu. Zobacz metodę rozpisu w tabeli i zastanów się jak ma się do tego kwestia rzędów i ich wzajemnej relacji. PDF, który powinien nieco rozjaśnić: http://www.slanina.com.pl/stud%5CalgIIizo.pdf
14 sie 00:49
maniek: pdf byl bardzo przydatny, moglbys napisac jak robi sie takie zadanie czy istnieje izomorfizm: f: G −> H a) G = (Z15, +15), H = (Z15, +15), f(1) = 2 b) G = (Z15, +15), H = (Z15, +15), f(1) = 3 wiem jak się sprawdza homomorfizmy, ale na izomorfizmy nie mam pomys;u
14 sie 19:03
maniek: mozna prosic o pomoc ?
15 sie 14:23
maniek: emotka
15 sie 20:16
TOmek: mnie też ciekawi jak to zrobić, bo sam ucze się sam algebry. Fajnie było by gdyby ktoś kto zna temat to wytłumaczył jak to zrobić.
17 sie 11:52