ab
maniek: Ma ktoś jakąś wiedzę na temat izomorfizmów ?
13 sie 19:43
13 sie 19:45
maniek: stamtad wlasnie wzialem zadanie ktorego nie rozumiem
czy grupy są izomorficzne:
Z8 oraz Z2 x Z4
Z6 oraz Z2 x Z3
13 sie 19:50
fx: Zφ x Zω → Zφω ⇔ NWD(φ, ω) = 1
Na mocy powyższego rozważ oba przypadki.
Dla pierwszego nie mamy elementu rzędu 8−mego. Co z przypadkiem drugim?
13 sie 22:08
maniek: nic nie wiem odnośnie izomorfizmów wiec moglbys napisac skad ten rzad?co to ma oznaczac?
14 sie 00:00
fx: Sugeruję przysiąść przy notatkach lub/i podręczniku.
Rząd grupy to jego moc (w przypadku grup skończonych − ilość ich elementów). Aby grupy były
izomorficzne musi między nimi istnieć bijekcja. Grupy izomorficzne muszą być równoliczne (mieć
ten sam rząd).
14 sie 00:09
maniek: oczywiscie dziekuje za wskazowki, ale ucze sie na wlasna reke przegladajac po kolei zadania na
internecie
z tego co napisales, nie mamy elementu rzedu 8−mego bo NWD(φ, ω) = 2, dlatego?
w drugim przypadku jest juz NWD(...) = 1
jezeli moglby poprosic ciebie o wytlumaczenie dlaczego liczymy nwd ?
14 sie 00:38
fx: Samodzielna nauka algebry nie jest łatwa

.
Ta własność wynika z definicji izomorfizmu. Zobacz metodę rozpisu w tabeli i zastanów się jak
ma się do tego kwestia rzędów i ich wzajemnej relacji.
PDF, który powinien nieco rozjaśnić:
http://www.slanina.com.pl/stud%5CalgIIizo.pdf
14 sie 00:49
maniek: pdf byl bardzo przydatny, moglbys napisac jak robi sie takie zadanie
czy istnieje izomorfizm: f: G −> H
a) G = (Z15, +15), H = (Z15, +15), f(1) = 2
b) G = (Z15, +15), H = (Z15, +15), f(1) = 3
wiem jak się sprawdza homomorfizmy, ale na izomorfizmy nie mam pomys;u
14 sie 19:03
maniek: mozna prosic o pomoc ?
15 sie 14:23
maniek:
15 sie 20:16
TOmek: mnie też ciekawi jak to zrobić, bo sam ucze się sam algebry.
Fajnie było by gdyby ktoś kto zna temat to wytłumaczył jak to zrobić.
17 sie 11:52