rownania rozniczkowe
Handball_93:
równania różniczkowe o zmiennych rozdzielonych
jak się do tego zabrać ?
a) (1+x
2)dy=(1+y
2)dx
13 sie 19:15
huehuehue: a)
(1+x
2)dy=(1+y
2)dx
arctg(y)=arctg(x)+C
y=tg(arctg(x)+C)
13 sie 19:28
Handball_93: dzięki, poproszę jeszcze b i c
13 sie 19:36
huehuehue: podpowiem w Ci w c
| dy | |
| =xdx i calkujesz obustronnie |
| y(y2−1) | |
13 sie 20:10
huehuehue: dokoncz sam/sama
13 sie 20:11
Handball_93:
za wiele mi nie pomogłaś bo dotąd też doszedłem

mam problem z całką po lewej stronie
13 sie 20:17
huehuehue: | 1 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| y(y2−1) | | y | | y−1 | | y+1 | |
13 sie 20:20
Handball_93: no tak... dzięki, jeszcze B poproszę
13 sie 20:28
Handball_93: pomoze ktos ?
14 sie 16:24
ZKS:
Masz przecież dwa przykłady już zrobione to na ich podstawie nie potrafisz zrobić tego jednego?
14 sie 16:27
Handball_93: ZKS odpowiem na Twoje pytanie poziomem przedszkolaka "jakbym potrafił to bym zrobił"
14 sie 16:37
ZKS:
Rozumiem że Twój ogólny poziom to poziom przedszkolaka ponieważ nic nie umiesz zrobić.
Nawet zacząć zadania nie potrafisz. Próbowałeś chociaż coś sam zrobić?
14 sie 16:46
14 sie 16:51
ZKS:
Teraz całkuj.
14 sie 16:56
Handball_93:
1 = A ( y − 2 ) = By
1 = Ay − 2A + By
1 = −2A
0 = A + B
| | 1 | | 1 | |
− |
| ln|y|+ |
| ln|y−2|=ln|x| |
| | 2 | | 2 | |
14 sie 16:58
Handball_93: i tu razy 2 i dalej nie mam pojęcia...
14 sie 16:59
ZKS:
Dobrze pomnóż przez 2 i skorzystaj z
logab + logac = logabc
pamiętając że przy logarytmie masz −.
14 sie 17:13
Handball_93:
− ln|y| + ln|y−2| = 2 ln|x|
ln|y2−2y| = − 2 ln|x|
w ten sposób ?
14 sie 17:22
ZKS:
Prawie dobrze. Przecież napisałem pamiętaj o minusie przed logarytmem.
14 sie 17:35
ZKS:
| | b | |
logab − logac = loga |
| . |
| | c | |
14 sie 17:40
14 sie 17:52
Handball_93: y = 1− Cex2
14 sie 17:53
Handball_93: to jest zły wynik
14 sie 17:54
14 sie 18:11
Handball_93: tym sposobem, co zrobiłem, jest źle, tak ?
14 sie 19:36