kilka granic
pomocy: Pomoże ktoś? Mam problemy z granicami gdzie są funkcje trygonometryczne itp
Wylicz granice:
| | π | | cosx−sinx+1 | |
2) limx→ |
| |
| |
| | 2 | | sin2x−cosx | |
3) lim
x→∞ xarcctgx
4) lim
x→1− lnxln(1−x)
5) lim
x→0 (x
−2−sin
−2x)
13 sie 18:27
wredulus_pospolitus:
w pierwszym na pewno masz sh x

czy wiesz w ogóle co to za funkcja
13 sie 18:29
pomocy: tak, na pewno shx na sto procent.
sinus hiperboliczny ?
13 sie 18:54
pomocy: nikt nie rozwiąże? żadnej?
13 sie 20:59
pomocy: 1)
| | shx | | | | ex−e−x | |
lim |
| = lim |
| = lim |
| |
| | x+ex | | x+ex | | 2(x+ex) | |
dalej nie umiem, nakieruje mnie ktoś chociaż przy tych przykładach?
13 sie 21:57
ZKS:
| | ex − e−x | |
limx → ∞ |
| = |
| | 2(x + ex) | |
| | ex | | e−x | |
limx → ∞ |
| − limx → ∞ |
| |
| | 2(x + ex) | | 2(x + ex) | |
| | ex | | ex | |
limx → ∞ |
| = H = limx → ∞ |
| = H = |
| | 2(x + ex) | | 2(1 + ex) | |
| | e−x | | 1 | |
limx → ∞ |
| = limx → ∞ |
| = 0 |
| | 2(x + ex) | | 2ex(x + ex) | |
13 sie 22:10
fx: 2). Rozwiń w mianowniku wzór na sin2x i uprość wyrażenia.
3). Zapoznaj się w własnościami funkcji odwrotnej do cot x (cot
−1x czy jak kto wili
arccotx).
4). Zamień wyrażenie na iloraz i zastosuj regułę L'Hospitala.
| | 1 | |
5). Zapisz wyrażenie korzystając z a(−b) = |
| i przyjrzyj się. |
| | ab | |
13 sie 22:23
Mila:
Dzielimy licznik i mianownik przez e
x
13 sie 22:25
pomocy: nie umiem, proszę o rozwiązania, bardzo...
13 sie 22:57
pomocy: tego pierwszego też bym sam nie wyliczył (dziękuje za rozwiązanie!)... zbyt skomlikowane
przykłady dla mnie.
13 sie 22:59
fx: Tylko tak wyglądają.
Musisz ćwiczyć, tylko tak się tego nauczysz. Jeśli chcesz; jeśli nie, to będziesz miał problemy
później bo pojęcie granicy wykorzystuje się w definicji pochodnej, asymptot i wielu innych
zagadnieniach nie tylko matematycznych.
Aby sprawnie liczyć granicę musisz zrozumieć intuicyjnie co to jest granica i jak zachowują się
funkcje elementarne gdy argumenty zbiegają do pewnych wartości (warto poznać definicję i
przede wszystkim wykresy funkcji sinx, cosx, tanx, cotx, odwrotne do nich, funkcje wykładnicze
(a
x (szczególny przypadek takie to e
x)) − dzięki nim masz rozwiązany problem funkcji
hiperbolicznych (vide ich definicje).
Jeśli wykażesz trochę chęci i poświęcisz kilka wieczorów to bez problemu sobie poradzisz z
tematem granic − w razie problemów, pytaj na forum. Pytaj jednak o wskazówki a nie pełne
rozwiązania

.
Powodzenia!
13 sie 23:08
Mila: 2)
| | (cosx−sinx+1) | |
limx→π2 |
| = |
| | (sin(2x)−cosx) | |
| | 0 | |
masz symbol |
| , stosujemy regułę de l'Hospitala |
| | 0 | |
| | (cosx−sinx+1)' | |
=limx→π2 |
| = |
| | (sin(2x)−cosx)' | |
| | −sinx−cosx | | | |
=limx→π2 |
| = |
| = |
| | 2cos(2x)+sinx | | | |
13 sie 23:24
Mila:

3)
Lim
x→∞(x*arcctg(x)) masz symbol
∞*0, przekształcamy
| | arcctg(x) | | 0 | |
=Lim x→∞ |
| = teraz masz symbol |
| ,stosujemy regułę de l'Hospitala |
| | | | 0 | |
Teraz sam dokończ
13 sie 23:32
pomocy: | | | | 1 | | x2 | |
limx→∞ |
| = limx→∞ |
| * |
| = |
| | | | x2+1 | | (−1) | |
| | x2 | | ∞ | | (x2)' | | 2x | |
= limx→∞ − |
| = |
| = H = limx→∞ − |
| = limx→∞ |
| |
| | x2+1 | | ∞ | | (x2+1)' | | 2x | |
= 1
?
13 sie 23:41
pomocy: aaa nie głupoty znowu pisze, znowu mi wychodzi
∞ przez
∞ ...
wrócę do tego rano, mózg odmawia posłuszeństwa

dzieki za pomoc !
13 sie 23:44
fx: | | ∞ | |
Nie sprawdzam poprawności obliczeń, ale skoro wychodzi znów |
| to znów jedziesz |
| | ∞ | |
L'Hospitalem.

Czasem, korzysta się z niego kilka razy licząc jedną granicę.
13 sie 23:48
fx: Nie zapominaj o znakach.
13 sie 23:48
ZKS:
| | x2 | |
−limx → ∞ |
| wyciągamy największą potęgę z mianownika i mamy |
| | x2 + 1 | |
| | 1 | | 1 | |
−limx → ∞ |
| = − |
| = −1. |
| | | | 1 + 0 | |
13 sie 23:54
pomocy: 4)
| | lnx | |
limx→1− lnxln(1−x) = limx→1− |
| = H = |
| | | |
| | | | x−1 | |
limx→1− |
| = limx→1− |
| = |
| | | | x | |
| | | | 1 | |
limx→1− |
| = limx→1− (1 − |
| ) = 0 ? |
| | x | | x | |
Mógłby ktoś wyłapać błąd? Bo podejrzewam, że jest źle biorąc pod uwage lim
x→1− to wynik
powinien być +
∞ lub −
∞ ?
14 sie 08:05
14 sie 09:04
14 sie 09:05
pomocy: aaa no faktycznie ! zaraz poprawiam, dzięki !
14 sie 09:11
pomocy: | | (1−x)(ln2(1−x)) | |
limx→1− = |
| w takim wypadku co powinienem dalej robić? |
| | x | |
14 sie 09:32
Basia:
zapisać w postaci
licznik → (−
∞); mianownik → +
∞ czyli
| | | | 2ln(1−x) | |
− |
| = − |
| *(1−x)2 = |
| | | | 1−x | |
| | −2ln(1−x) | | | |
−2ln(1−x)*(1−x) = |
| →H |
| = |
| | | | | |
| | 2 | |
− |
| *(1−x)2 = −2(1−x) → 0 |
| | 1−x | |
sprawdź, bo mogłam się gdzieś pomylić
14 sie 10:43
Mila: ad 23:41
Byłoby u Ciebie dobrze ale :
| | x2 | |
=limx→∞ |
| = dzielimy licznik i mianownik przez x2 |
| | x2+1 | |
14 sie 15:58
pomocy: Basia − nie znalazłem błedu.
Ale dalej nie rozumiem dlaczego granica z x→1− ma ten minus... Nie bierzemy go w ogole pod
uwagę?
15 sie 09:40
Basia:
bierzemy, to jest granica przy x → 1 z lewej strony
15 sie 16:28
pomocy: A ten ostatni przykład ktoś rozwiąże?
17 sie 11:33
3 wrz 10:59
3 wrz 14:45
3 wrz 14:48