szereg
tomek: Zbadać zbieżność szeregu.
∞
13 sie 14:07
Godzio:
Oczywiście szereg jest zbieżny, znajdź jakieś proste oszacowanie na ln(n).
| | ... | |
Tzn. ln(n) ≤ ..., tak aby |
| było zbieżne |
| | 2n | |
13 sie 14:48
Godzio:
| | ... | |
Może trochę nieściśle się wypowiedziałem, szereg ∑ |
| był zbieżny |
| | 2n | |
13 sie 14:49
13 sie 14:54
tomek: | | nn | |
źle bo |
| jest rozbieżny |
| | 2n | |
13 sie 14:55
tomek: | | n | |
dobra dzięki już wiem |
| później z Cauchy'ego wychodzi zbieżny |
| | 2n | |
13 sie 14:58
Godzio:
13 sie 14:59
tomek: a jeszcze mam problem z takim szeregiem:
∞
ja to tak zrobiłem:
| | n10 | | n√n10 | |
limn→∞ n√ |
| =lim |
| =110 |
| | 10n | | 10 | |
i mam pytanie czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego lim
n→∞ n√n10=1 ?
Z góry wielki dzięki
13 sie 15:24
ICSP: lim n√n10 = lim (n√n)10 → 110 = 1
13 sie 15:27