potegi
zadanie: an2=2an /:an
an2−n=2
jak wyliczyc z tego a?
13 sie 13:49
ZKS:
(n
2 − n)log (a) = log 2
a = 10
log 2/(n2 − n)
Założenia zostawiam Tobie.
13 sie 14:04
zadanie: ma wyjsc a=pierwiastek z dwoch stopnia n2−n
13 sie 15:20
pigor: ... a najlepiej powiedz, skąd masz tę równość an2= 2an,
bo mam wątpliwości, czy nie było czasem tak: (an)2=2an
13 sie 15:23
pigor: ..., albo co innego
13 sie 15:25
Mila:
Tak właśnie jest u ZKS bo mozna skorzystać z tego, że 10log2=2
lub można dojść inaczej
an2−n=2 / 1(n2−n)
a=21(n2−n)
Napisz założenia.
13 sie 15:28
pigor: ..., nie już jasne jak podałeś odpowiedź, a więc z definicji pierwiastka :
masz to co piszesz, bo nie da sie tego zapisać przy tym edytorze oczywiście
przy założeniu, że n2−n ≥2 i (n2−n)∊N
13 sie 15:36
zadanie: n2−n≥2
13 sie 15:41
zadanie: wlasnie
dziekuje
13 sie 15:42
pigor: ... i aby dostać max. np. liczbę punktów za to zadanie powinieneś
podać − jak sądzę − warunek dla n, czyli rozwiązać w zbiorze N nierówność
n2−n ≥2 i n∊N ⇒ n
2−n−2 ≥0 ⇔ (n+1)(n−2) ≥0 ⇔
n ≥2 i n∊N . ...
13 sie 16:07