pomoc
pit: | | 1 | |
Poproszę o pomoc w całce ∫ |
| arctgx dx trzeba ją rozwiązać przez części mogę podstawic |
| | x2 | |
za
u=arctgx a za v'=x
−2

?
13 sie 12:53
fx: Spróbuj. Na pewno łatwiej policzyć całkę po x−2 niż po arctgx.
13 sie 13:18
pit: | | 1 | |
wiem tylko czy zamieniać |
| na x−2 |
| | x2 | |
13 sie 13:36
fx: Zamień, wówczas dobrze widać zastosowanie dla wzoru na ∫xndx
13 sie 13:42
fx: Chociaż to nie ma znaczenia, ja częściej korzystam z notacji potęgowej bo jest zwięźlejsza ale
to kwestia wyboru.
13 sie 13:43
5-latek: Czesc
fx zamowilem wlasnie dzisiaj ksiazki Otto −znalazlem 3 tomy za 28,50 z przesylka .
Mysle ze dobra cena za wiedze
13 sie 13:45
fx: Cześć 5−latek.
Na znanym portalu aukcyjnym można kupić czasem świetne książki za grosze. Ostatnio nabyłem
Topologię Ogólną Engelkinga w cenie paczki papierosów

. Podręcznik Gerstenkorna za 10
złotych

.
Gdybyś szukał fajnego zbioru zadań na początek − wszystkie zadania proste lub średnio trudne −
idealne moim zdaniem do nauki − to polecam zbiór Minorskiego, kŧóry na znanym portalu akcyjnym
właśnie widzę za 2,99

.
13 sie 13:53
Mila:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
[arctgx=u, |
| dx=du, dv= |
| dx, v=∫ |
| dx=− |
| ] |
| | 1+x2 | | x2 | | x2 | | x | |
| | −arctgx | | 1 | |
=cd= |
| +∫ |
| dx= |
| | x | | x(x2+1) | |
| | 1 | |
∫ |
| dx= rozkładamy na ułamki proste |
| | x(x2+1) | |
| 1 | | A | | Bx+C | |
| = |
| + |
| |
| x(x2+1) | | x | | (x2+1) | |
Ax
2+A+Bx
2+Cx=1
(A+B)x
2+Cx+A=1
A+B=0
C=0
A=1 i B=−1
| −arctgx | | 1 | | −arctgx | | 1 | | x | |
| +∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx−∫ |
| dx= |
| x | | x(x2+1) | | x | | x | | x2+1 | |
dokończ
13 sie 18:51
pit: Dziękuję bardzo Pani
13 sie 18:58
Mila:
13 sie 19:05
pit: Przepraszam mógłby mi ktoś bardziej wytłumaczyć ten rozkład na ułamki proste chodzi
Ax2+A+Bx2+Cx=1
(A+B)x2+Cx+A=1
jak wyznaczyć a =1 c=0 i b=−1
19 sie 13:44
kropek: porownujesz
x0 → 1=A
x1 → C=0
x2 → 0=A+B ⇒B=−A B=−1
19 sie 14:13
Mila:
Masz porównac liczniki ułamków:
| 1 | | (A+B)x2+Cx+A | |
| = |
| |
| x*(x2+1) | | x*(x2+1) | |
można to zapisać tak:
0*x
2+0*x+1=(A+B)x
2+Cx+A
stąd
0=A+B
0=C
1=A
dalej z rownania A+B=0 mamy : B=−1
19 sie 16:37