8.20
Piotrek: W trojkacie rownoramiennym kat przy wierzcholku ma miare 120. Wyznacz stosunek dlugosci
promienia okregu opisanego na tym trojkacie do dlugosci promienia okregu wpisanego w ten
trojkat
13 sie 12:01
wmboczek: abc/4R=(a+b+c)r/2
b=a
c=a√3/2
13 sie 16:17
pigor: ... , tak "na szybko" wychodzi mi
Rr =
23(3+2
√3)
13 sie 16:58
Piotrek: wmboczek to nie o to chodzi
pigor wynik taki 2/(√3*tg15)
13 sie 17:16
Mila:
tg(150)=2−√3 i wynik Pigora zgadza się.
13 sie 17:21
Piotrek: ale pigorowi wyszlo 2+43√3
13 sie 17:23
pigor: ... kto to wymyślił to tg15
o 
, bo moje rozwiązanie zajmuje jedną linijkę . . ...
13 sie 17:27
Piotrek: taka jest odpowiedz w zbiorku zadan
to pokaz bo ja nie wiem jak do tego doszedles
13 sie 17:28
pigor: ... a ty chyba nie umiesz usuwać niewymierności z mianownika .
13 sie 17:29
Piotrek: no mozliwe

jak doszedles do tego wyniku?
13 sie 17:31
Piotrek: dobra niewymiernosc usunalem ale jak dojsc do tego wyniku
13 sie 17:32
pigor: , oj, to musi być jakiś nieciekawy − delikatnie mówiąc − zbiorek zadań ;
może zdradzisz tytuł (wydawnictwo) za co z góry dziękuję , to może ci pokażę
tę swoją linijkę. ...
13 sie 17:33
Piotrek: krzysztof klaczkow
marcin kurczab
elzbieta swida
matematyka zbior zadan dla liceow i technikow klasa II Oficyna Edukacyjna Krzysztof Pazdro
13 sie 17:34
pigor: ..., żartowałem, oto ona (ta linijka) ::
| | S | | 12R2sin120o | |
r= |
| ⇒ r = |
| ⇔ |
| | p | | 12(2R+R√3) | |
| | Rsin60o | | R | | 2(√3+2) | |
⇔ r = |
| ⇔ 2(2+√3) r = R√3 ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | 2+√3 | | r | | √3 | |
| | R | | 2 | |
⇔ |
| = |
| (3+2 √3) − szukany stosunek . ... |
| | r | | 3 | |
13 sie 17:43
13 sie 17:45
pigor: ... o kurcze, to przecież świetni autorzy, czyżby dali to zadanie
swoim uczniom (może nawet studentom

) do rozwiązania . ...
13 sie 17:47
Piotrek: nie udalo mi sie rozwiazac tego samemu w przeciwienstwie do innych zadan z tego dzialu a twoich
oznaczen nie rozumiem
13 sie 17:48
pigor: ... , o

nie wiesz

, to niedobrze , a jest to wzór na
dł.promienia okręgu wpisanego w Δ o polu S i obwodzie 2p.
(dowód prosty) jest w każdych tablicach, a nawet w ...

Wiki ... .
13 sie 17:52
Piotrek: niee ja przyjmuje twierdzenia na wiarę
13 sie 17:55
pigor: ..., oczywiści R − dł. promienia okręgu opisanego na tym Δ
... i co tu nie rozumieć

no to ja znikam na transmisję .
13 sie 17:55
Piotrek: ok ok wszystko juz jasne
13 sie 17:56
Mila:

|OC|=R
13 sie 18:03
pigor: ..., a jak przedłuży się CO do przecięcia z okręgiem np. punkcie D, to ΔACD −
− prostokątny (ekierka) i łatwo wykazać, że b=R , a=R
√3. , stąd "moja" linijka. ...
13 sie 18:20