logarytmy
zadanie: ktora z liczb jest wieksza
(log128)log128 czy 128loglog128
wydaje mi sie, ze sa rowne ale jak to wykazac?
13 sie 10:02
wredulus_pospolitus:
L = (log a)(log a) = 10log((log a)(log a)) = 10(log a) * (log(log a))
P = alog(log a) = // a = log 10a // = (log 10a)log(log a) =
= 10log(log 10a)log(log a) = 10log(log a) * log(log 10a) = // log 10a =
= a* log10 = a * 1 = a // = 10log(log a) * log a = L
L=P
c.n.w.
13 sie 10:38
zadanie: dziekuje
13 sie 10:47
zadanie: log666665+log666667=log666443555<2 bo log666443556=2
stad log666665+log666667 <2
da sie moze prosciej wykazac, ze log666665+log666667 <2 zamiast tych obliczen czy raczaej
nie ?
13 sie 10:50
pigor: ..., np. tak :
log666665+log666667= log
666665*667= log
666(666−1)(666+1)=
= log
666(666
2−1} , ale log
666666
2= 2, więc . ... sam skomentuj to. ...
13 sie 11:00
zadanie: czyli log666(6662−1)<2
dziekuje
13 sie 11:03
pigor: ... tak i koniecznie musisz dodać, dlaczego np. tak :
bo funkcja y=log
p x i tu a=666 >1 jest rosnąca . ...
13 sie 11:07
pigor: ..., przepraszam p=666, nie a=666.
13 sie 11:11
zadanie: | | 72 | |
mam problem z porownaniem takich liczb log245 i |
| |
| | 13 | |
13 sie 11:42
zadanie: ?
13 sie 11:59
PW: | | 72 | |
Liczbę |
| przestawić jako log2x. Oznacza to, że |
| | 13 | |
2
7313=x,
czyli
x > 2
5•2
12
Jest zatem
x > 32•
√2 >32•1,41 = 45,12.
Mamy więc:
| | 72 | |
|
| > log2(45,12) >log245, |
| | 13 | |
przy czym ostatnia nierówność wynika z faktu, że log
2 jest funkcją rosnącą.
13 sie 12:20
pigor: ..., ja też , ale może w tym kierunku idźmy
36 < 45< 64 i 65 < 72< 78 ⇒ 2
5< 45< 2
6 i
6513<
7213<
7813 ⇒
⇒ 5< log
245< 6 i 5<
7213< 6 i jak tu zgrabnie stąd wyciągnąć wnioski
13 sie 12:25
pigor: ... o widzę, że już PW załatwił sprawę
13 sie 12:26
zadanie: dziekuje
jeszcze mam taki ostatni przyklad
2log3z7 czy 7log3z2
wiem, ze beda rowne ale nie potrafie wykazac
13 sie 12:46
pigor: ..., no to sprawdzasz, że to prawda, np.
tak :
2
log37 = 7
log32 ⇔ log
3 (2
log37) = log
3(7
log32) ⇔
⇔ log
37*log
32 = log
32*log
37 ⇒ L=P c.n.w. . ...
13 sie 13:17
zadanie: dziekuje
13 sie 13:44