f
Th: Jakie tutaj zastosować podstawienie?
Dziękuję i pozdrawiam
12 sie 22:44
asdf:
t = 2
x
dt = 2
x ln2 dx
12 sie 22:47
asdf: | | 1 | |
pamiętaj, że |
| to stała  |
| | ln2 | |
12 sie 22:49
Mila:
2x=t
12 sie 22:52
Th: = ln
−1(2) sin
−1 2
x + C

Dziękuję.
12 sie 22:53
12 sie 22:56
Th: Czy koniecznie należy stosować arc− jako oznaczenie funkcji odwrotnej? W zasadzie prócz
polskiej literatury matematycznej stosuje się zapis taki jak mój, podobnie jak z tan i cot
jako odpowiedniki polskich tg i ctg.
12 sie 23:10
Mila:
Niekoniecznie. Oby tylko zapis był jednoznaczny, nie prowadził do nieporozumień.
12 sie 23:12