geometria analityczna
Nie bo matura :

Dany jest równoległobok ABCD którego bok AB zawarty jest w prostej o równaniu 2x−y−4=0, prosta
zawierająca bok AD tworzy z osią OX kąt o mierze 45
0 D=(5,2)
a) ) wyznacz równanie prostej zawierającej bok AD
−y=−2x+4
y=2x−4
teraz tg45
0=1
y=x+b
przechodzi przez punkt D
5+b=2
b=−3
y=x−3
12 sie 22:14
Nie bo matura : HELP
12 sie 22:18
Eta:
AD: y=a(x−x
D)+y
D a=tg45
o=1
AD: y= x−3 ok
12 sie 22:42
Nie bo matura: wyznacz współrzędne wierzchołka A tego równoległoboku
y=2x−4 y=x−3
2x−4=x−3
x=1
y=2*1−4
y=−2
A=(1,−2)
12 sie 22:50
Nie bo matura:
wyznacz równanie zawierające bok CD
12 sie 22:55
Eta:
Wystarczy samemu sprawdzić

(bo kogo na maturze zapytasz?

jest ok.
12 sie 22:55
Eta:
CD : prosta równoległa do AB i przechodząca przez D
aAB= 2 D(5,2)
CD: y=2(x−5)+2 y=............
12 sie 22:57
Nie bo matura:
jak bym umiał to sprawdzić to bym nie pytał...
czemu równoległa do prostej AB ?
12 sie 22:59
Eta:

z własności równoległoboku AB II CD i AD II BC
12 sie 23:02
Eta:
W czym problem ze sprawdzeniem?
y=2x −4 i y= x−3 i A(1,−2)
sprawdzamy
−2= 2*1−4 i −2= 1−3
−2=−2 i −2= −2 czyli ok A(1, −2)
teraz masz 100% pewności ,że jest policzone ok
tak trzymaj
12 sie 23:06
Nie bo matura:

y=2x−8
dziwny ten równoległobok ?
12 sie 23:07
Nie bo matura: Hmm a na maturze kogo spytam ? koleżankę z ławki obok ?
12 sie 23:08