geometria analityczna
Nie piję bo matura : sprawdź bez rysowania ile punktów wspólnych ma prosta y=−3x−1 z okręgiem o równaniu
x2−6x+y2−2y=6
x2−6x+(−3x−1)2−2(−3x−1)=6
x2−6x+9x2+6x+1+6x+2−6=0
10x2+6x−3=0
Δ=156
Δ>0 więc dwa punkty wspólne ?
12 sie 21:24
Eta:
2 sposób
S(3,1) , r= 4 k: 3x+y+1=0
odległość d środka S od prostej k
| | 3*3+1*1+1| | | 11√10 | |
d= |
| = |
| <4 <r |
| | √32+12 | | 10 | |
prosta ma z okręgiem dwa punkty wspólne
12 sie 21:33
Nie piję bo matura :
a czy pierwszy sposób ok ?
12 sie 21:34
Eta:
Tak jest ok

( zmień nick ..........
12 sie 21:35
Nie piję bo matura : czemu ?
12 sie 21:35
Nie bo matura : teraz ok ?
12 sie 21:36
Eta:
Martwię się,że ....... możesz się
odwodnić w takie upały
12 sie 21:37
Eta:
12 sie 21:37
Nie bo matura :
chodziło raczej o coś innego o takie zUo
12 sie 21:37
Nie bo matura :

Dany jest równoległobok ABCD którego bok AB zawarty jest w prostej o równaniu 2x−y−4=0, prosta
zawierająca bok AD tworzy z osią OX kąt o mierze 45
0 D=(2,2)
a) wyznacz równanie prostej zawierającej bok AD
tg45
0=1 więc y=x
2x−y−4=0
−y=−2x+4
y=2x−4
2x−4=x
x=4
y=2*4−4=4
A=(4,4)
4a+b=4 /(−1)
5a+b=2
−4a−b=−4
5a+b=2
a=−2
5*(−2)+b=2
−10+b=2
b=12
y=−2x+12
12 sie 21:48
Nie bo matura : coś chyba nie tak
12 sie 21:57