Oblicz
endrju: Działania na pierwiastkach
Witam,
Dlaczego (2√2)3 sie rowna 16√2? Ja rozumiem ze treba policzyc 23 i potem √23, 23 jest
8 a √23 sie zredukuje ze zostanie 22, czyli 8 * 4?
Bardzo prosze o pomoc
12 sie 18:05
Saizou : (2√2)3=23*(√2)2=2*2*2*√2*√2*√2=8*2*√2=16√2
12 sie 18:08
Patryk: (2√2)3=23*√8=8*√4*2=8*2√2
12 sie 18:08
Kamcio :): może łatwiej ci będzie zrozumieć jak zrobię to tak:
(2√2)3=(√8)3=(812)3=832=8*812=8*√8=8*2√2=16√2
12 sie 18:09
pigor: ..., a jednak :
√23=
√22+1=
√22*
√21=
2√2 . ...
12 sie 18:09
endrju: Serdeczne dzieki!
12 sie 18:10
Mila:
(2√2)3=23*√23=8*√22*√2=8*2*√2=16√2
Możesz też zrobić tak
(2√2)3=2√2*2√2*2√2=8*2*√2
12 sie 18:11