CAŁKA
:/: CAŁKA NIEWŁAŚCIWA
Cześć, moja siostra nie potrafi tego zrobić i prosi o waszą pomoc. Szukałem wszędzie ,ale nie
mogę znaleźć tego przykładu .
1
0
12 sie 16:31
asdf: | | t−2 | |
∫ (x−1)−3dx = | t= x−1, dt = dx | ⇒ ∫t−3 dx = |
| + C = |
| | 1−3 | |
| | t−2 | | 1 | |
|
| + C = − |
| + C, t= x−1 |
| | −2 | | 2t2 | |
12 sie 16:37
:/: Dziękuję Ci bardzo. Moja siostra ma jeszcze jedno pytanie.
| | t−2 | |
Dlaczego ∫t−3 dx = |
| + C? |
| | 1−3 | |
Według niej tam powinno być t
−2.
Jakiego wzoru użyłeś ?
12 sie 16:49
asdf:
np
| | x1+1 | | x2 | |
∫xdx = ∫x1dx = |
| } + C = |
| + C |
| | 1+1 | | 2 | |
12 sie 16:51
12 sie 16:52
$ :/ $: Dzięki, mam jeszcze jedną prośbę . Moja siostra ,że to inaczej powinno być zrobione (on chyba
nie
w ogóle nie ogarnia), najpierw powinno się obliczyć całkę nieoznaczoną później oznaczoną a na
końcu zrobić z tego granice.
12 sie 17:02
$ :/ $: Mógłby ktoś zrobić to całe zadanie ?
12 sie 17:10
use: ale co ty czlowieku chcesz

? Całka najprostsza z możliwych ( asdf zrobił tak jak sie należy
) wiec nie czaje czego ty wiecej oczekujesz
12 sie 17:14
$ :/ $: granicy ?
12 sie 17:28
$ :/ $: ok nie ważne
12 sie 17:29
Mila:
| | 1 | | 1 | |
0∫1 |
| dx=limε→0+ [0∫1−ε |
| dx]= |
| | (x−1)3 | | (x−1)3 | |
| | −1 | | 1 | |
=limε→0+ [ |
| * |
| ]01−ε=−∞ |
| | 2 | | (x−1)2 | |
12 sie 17:36
asdf: no tak..nie zauważyłem granicy całkowania, przepraszam
12 sie 18:34