Wyznacz miary kątów trójkąta prostokątnego.
Nowicjusz: Wyznacz miary kątów trójkąta prostokątnego którego kąty ostre: α, β−5
12 sie 14:36
Kamcio :): co oznacza "β−5" ?
12 sie 18:00
Nowicjusz: nie wiem jak tu zrobić rysunek

ale jest taki klasyczny trójkąt prostokątny, miara górnego
kątu jest oznaczona jako "α" a dolnego "β−5".. nie wiem jak to ugryść...
12 sie 20:43
Nowicjusz: α+β−5=90
α+β−5+90=180
zrobiłem taki układ równań, ale wyniki się nie zgadzają

dlatego bardzo proszę o jakąś pomoc
12 sie 20:46
Nowicjusz:

taki rysunek do zadania, należy wyznaczyć miary kątów α i β
12 sie 21:00
Mila:
Co jeszcze jest w treści?
12 sie 21:02
Nowicjusz: właśnie sęk w tym że tylko tyle

wydaje mi się, że należy skorzystać z tych własności, tj.
suma miar kątów wynosi 180 stopni, suma miar kątów ostrych 90 stopni..
12 sie 21:04
Mila:
α+β−5=90
α+β=95, 0<α<90, 5<β<90
Jest nieskończenie wiele rozwiązań tego równania.
12 sie 21:09
Mila: α możesz bardziej ograniczyć.
12 sie 21:11
Nowicjusz: dziękuje mimo wszystko za pomoc

coś pomyśle jeszcze
12 sie 21:14
Mila:
A jaka jest odpowiedź, to może ja pomyślę co pominięte w treści.
12 sie 21:17